Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed02192020

Last update06:30:53 PM

Francuske vode "obdanište" za ajkule

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Duž obala Meditarana u Francuskoj primećen je neuobičajeno veliki broj mladunaca ajkula, tvrde francuski ihtiolozi, preneo je Frans pres.

PARIZ - Stručnjaci za morsku faunu u Francuskoj zaključili su da su francuske vode Mediterane neka vrsta uzgajivačnice mladunaca ajkula, kojih ovde ima u iznenadjuće velikom broju.

“Pretpostavljamo da u ovim vodama živi toliki broj mladih zbog obilja hrane, kvaliteta i temperature vode... Ukratko zbog povoljnog ekosistema za razvoj ajkula koje žive na bar 10 kilometara uduljenosti od obale”, objasnio je predsednik udruženja ihtiologa u oblasti Mediterana Nikola Zijani.

“Potrebno je dalje pratiti ovu tendenciju, jer su te informacije od ključnog značaja za još bolje upoznavanja ajkula u Mediteranu, gde živi 51 vrsta ovih životinja”, objasnio je Zijani. “Neophodno je dodatno satelitsko praćenje i demarkacija ovih morskih ‘monstruma’ koji su naselili mora pre 400 miliona godina, kako bismo bolje pratili njihove migracije i kako bismo ih precizno lokalizovali”, objanio je on.

On je upozorio da u francuskim vodama Mediterana žive i opasne vrste ovih stvorenja. “Primećeno je 389 primeraka belih ajkula, kao i četiri tigraste ajkule, jedne od najopasnijih vrsta. Ali, one ovde žive od srednjeg veka i to na velikoj udaljenosti od obale”, objasnio je Zijani.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries