Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed05222019

Last update06:30:53 PM

Niz Drinu se spustilo više od 15.000 ljudi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Reka Drina ugostila je ljude koji su u 1.200 plovila, uz pesmu, piće, odlično raspoloženje i druženje, prešli put od jezera Perućac do Rogačice u vožnji nešto dužoj od tri sata.
Drveni splavovi, gumeni i motorni čamci, poneki skuter, ali i plovila napravljena od kada za kupanje ili flaša punih vode i "more" ljudi, jedino su što se moglo videti na Drini i maršruti tradicionalne Drnske regate, dugoj 24 kilometra, koju je u toku revijalne regate trebalo preći. 
Zastave Srbije vijorile su se iz velikog broja čamaca, u jednom se mogla videti i zastava s petokrakom, a uočljive su bile i ekipe sa šajkačama, majicama Ravnogorskog pokreta, bajkera…
Ipak, najveći broj splavara je ili bio obučen u majice sa natpisima Drinska regata, Bajina Bašta, Most fest, ili razgolićen i u kupaćim kostimima.

 

 

Da bi se zaštitili od sunca, koje se baš i nije moglo videti tokom spusta, mnogi regataši su "instalirali" suncobrane na svoje čamce, a mnogi su se i "sunčali". 
Oni hrabriji osmelili su se na kupanje u hladnoj Drini čija je temperatura 17 stepeni, a protok vode 400.000 litara u sekundi. 
Mada i oni koji nisu želeli ili smeli da se kupaju, veoma lako su postajali mokri ukoliko bi čamac malo jače skrenuo, sudario se sa drugim ili se našao u blizini već tradicionalnog plovila sa crevom, koje služi za prskanje učesnika regate. 
"Daj ovamo pivo", vikali su oni koji su sve popili i konzerva je preletala Drinu, dok su oni koji su se vozili čamcima na vesla dovikivali motornjacima - "Dajte nam motor". 
Sa većine plovila se čula muzika, uglavnom, narodna, na jednom se pevao "Đurđevdan", a na drugom se igralo uz zvuke harmonike i harmonkaša, okićenog sa hiljadu dinara. 
Uz splav na kome su se nalazili trubači svi su želeli da pristanu, kako bi se opustili uz njihove zvuke, a gužva je bila i oko VIP splava, ali i na obalama, gde je na hiljade ljudi čekalo regataše da prođu, pozdrave ih i provesele se zajedno sa njima.
Posebnu pažnju privukao je čamac sa gusarima, obučenim u adekvatnu "uniformu", koji su čak imali i top i iz njega ispaljivali "rakete".
Na sve strane mogle su se čule i petarde, a zalutala je i poneka baklja.
Na pojedinim splavovima bili su postavljeni stolovi na kojima su organizovane prave gozbe. Masline, sir, šunka, paradajiz i kupus salate, ali i nezaobilazno pečenje bili su samo deo đakonija kojima su se učesnici regate častili. 
Drinom se širio i miris roštiljskog mesa, jer su pojedini regataši odlučili da jedno od omiljenih srpskih jela pripremaju u ne tako uobičajenom ambijentu - na vodi. 
Sa onima koji se toga nisu dosetili, roštiljdžije su bile spremne da podele deo svog "kolača". 
Svi učesnici regate složili su se da je provod na Drini "fenomenalan, fantastičan, neverovatan", a kako su Tanjugu rekli predstavnici grupe "Vukovi sa Borja", tu su već peti put, jer vole vodu. Neki od njih već su se okupali u Drini, za koju kažu da nije hladna, a oni "koji drhte ne treba da plivaju". 
I ekipa iz Užica se odlično provela - ove godine čak i bolje nego prethodne, a kako su rekli, na regati im se najviše sviđaju žene. Društvu iz Novog Sada se najviše sviđa atmosfera na reci i to što tri dana traje neprekidna zabava. 
Regatu su obezbeđivali spasioci Crvenog krsta Stari grad iz Beograda, pripadnici žandarmerije koji se bave spasavanjem na vodi, kao i za to specijallizovane agencije, a prema rečima organizatora, nije bilo nikakvih incidenata, osim što se nekoliko čamaca prevrnulo, što je na ovakvim manifestacijama uobičajena stvar. 
Osamnaesta Drinska regata počela je u četvrtak Igrama bez granica i takmičenjem u spremanju riblje čorbe na ušću, najkraće u Srbiji, reke Vrelo u Drinu.
Juče su održani takmičarska regata i egzibicionistički skokovi s mosta, a u toku sva tri dana manifestacije organizovani su koncerti narodne i rok muzike. 
Danas održana regata je najvažniji događaj na manifestaciji, a za večeras su, u okviru "Most festa", najavljeni nastupi bendova Agata, Ortodoks keltsi i Električni orgazam.

 

 

Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries