Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07142020

Last update06:30:53 PM

Most kod Ade spaja obale 8. avgusta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd -- Postavljanjem poslednjeg segmenta mosta preko Ade, 8. avgusta će biti spojena čukarička i novobeogradska obala Save.

Kako piše Politika, tom činu će prisustvovati Boris Tadić, predsednik Srbije, i Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda.

Prva vozila bi preko mosta trebalo da pređu krajem godine, kada će biti završene pristupne saobraćajnice. Kompletni radovi, uključujući i najkomplikovaniju petlju Radnička, trebalo bi da budu završeni tokom 2013. godine.

 

Maksimalna propusna moć mosta dužine 969 i širine 45 metara, sa šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze, biće 12.000 vozila na sat. 
Ukupna vrednost investicije (most sa pristupnim saobraćajnicama i porezom na dodatu vrednost) je oko 405 miliona evra. Za izgradnju mosta preko Save grad je uzeo kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (129,6 miliona evra), dok je za izgradnju pristupnih saobraćajnica od Evropske investicione banke pozajmljeno ukupno 160 miliona evra. Idejni projekat mosta i pristupnih saobraćajnica urađen je 2006. godine, a za konsultanta je tokom 2007. izabrana renomirana firma Luj Berže. Iste godine sproveden je u dve faze tender za projektanta i izvođača radova, na kome je učestvovalo osam firmi iz šest zemalja. Ugovor za projektovanje i izgradnju mosta potpisan je u aprilu 2008. godine sa konzorcijumom koji su činili austrijski PORR, slovenački SCT i nemački DSD.

 

 

Izvor: www.b92.net 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries