Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed07152020

Last update06:30:53 PM

Kupači žrtve svojih loših procena

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Dva muškarca utopila su se prekjuče na Savskom jezeru na Adi Ciganliji. Nedavno se utopio mladić u Užicu, sredovečni muškarac u Nišu i sedamnaestogodišnji dečak u Dunavu. Stručnjaci tvrde da najčešće stradaju poluplivači, jer precenjuju svoje mogućnosti.

- Život gube osobe koje za sebe smatraju da dobro plivaju, upuste se u velike napore i avanture i često dolazi do kobnog ishoda - kaže Vuk Vuksanović iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije.

Poluplivači se lako nađu u nezgodnoj situaciji, nakon koje dolazi do konfuzije, zatim grčeva u mišićima i u panici tonu ispod površine vode.

- Često su u pitanju starije osobe, koje kažu: “Plivam 20 godina, sve umem i mogu kao mladić”. Izlože se velikom naporu, brzo izgube snagu i potonu. Mlađi ljudi greše kad popiju jedno pivo, a ne znaju da ono zbog vrućine ima četvorostruko dejstvo. To olako shvatanje visokih temperatura je veliki problem - ističe Vuksanović.

Svako kupalište sa sobom nosi drugačije probleme za plivače, a samim tim i eventualne opasnosti.

uopšte ne pružaju otpor, odnosno tonu kao kamen, pa se moraju nadgledati svakog trena. Kad je reč o jezerima, često dolazi do nezgoda zbog reljefa dna, odnosno zbog naglih prelaza iz pliće u dublju vodu. Takođe, problem je i trava, ukoliko dođe do površine, može izazvati paniku kod manje iskusnih plivača i može doći do utapanja. Pri kupanju u rekama, do nezgoda najčešće dolazi kad neiskusni plivači upadnu u jaku vodenu struju, koja ih nosi, a oni svom snagom pokušavaju da plivaju. Tada izgube snagu, dolazi do grčeva, a vrlo često i do kobnog epiloga - tvrdi Vuk Vuksanović.

- Na bazenu su najopasnije skakaonice. Pločice su klizave, a oni koji skaču često ne misle o tome da će pasti na nekog u vodi, već sve shvataju kao šalu. Zatim, veliki problem su i deca do šest godina. Roditelji moraju da obrate pažnju na njih, a ne da na spasioce gledaju kao na dadilje. Deca ovog uzrasta pri utapanju

Doktorka Nevena Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac kaže da veliki broj nesrećnih slučajeva izaziva nesmotrenost i nepažnju kupača.

- Najčešća posledica otkazivanja srca u vodi je kad osoba pregrejana skače u bazen i to svake godine ponavljamo i uvek se iste nesreće dešavaju. Apelujemo da svi prvo pokvase butine, stomak, podlaktice, kosu, a zatim uđu u vodu. Alkoholisanost je veliki problem, jer dva piva na suncu znače osam u organizmu, tada je svest čoveka sužena i ne može da reaguje na pravi način. Osoba koja obilno jede ne treba da ulazi u vodu jer se sva krv slije u zidove creva, mišići dobijaju manje krvi i dolazi do grčeva, a zatim često i do utapanja. Oni koji imaju hronična oboljenja ne treba da borave na jakom suncu, pogotovo stariji, jer moraju da shvate da nemaju isto snage kao kad su imali 25 godina. Ukoliko dođe do grča, masirajte mišić pod vodom i polako plivajte ka obali - apeluje doktorka Dimitrijević.

Saveti za plivače

 

- Ne naglo u vodu, pokvasiti zglobove, potiljak i grudi 
- Ne skačite u vodu ako ne poznajete dno
- Ne ulazite u vodu pod uticajem alkohola 
- Ne u vodu punog stomaka
- Ne udaljavajte se previše od obale
- Ne u vodu gde su spasioci stavili crvene zastavice

 

 

Saveti neplivačima

 

- Budite blizu spasioca
- Oprezno sa vazdušnim dušekom
Saveti roditeljima

 

 

- Nadgledajte dete dok je u vodi
- Ne oslanjajte se na druge, lično pazite decu

 

 

U slučaju opasnosti - mirno

 

- Ne paničite, visoko podignite ruku i tražite pomoć
- Ako je drugi u opasnosti, dobacite mu predmet sa kojim može da se održava na vodi
- Ako vas uhvati vir, pustite da vas okrene dva-tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu kretanja vira
- Ako naiđete na travu, plivajte leđno, bez naglih pokreta

 

 

Izvor: www.blic.rs 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries