Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu02202020

Last update06:30:53 PM

Stari šampanjac iz olupine prodat za 54.000 evra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Anonimni kupac platio je 54.000 evra za dve flaše šampanjca starog 200 godina, izvučenog iz olupine broda sa dna Baltičkog mora, saopštili su organizatori aukcije.

Kupac iz Singapura platio je rekordnu cenu od 30.000 evra za flašu šampanjca "vev kliko" i 24.000 evra za flašu "žiglara". Veruje se da se radi o najstarijim očuvanim flašama istoimenih proizvođača šampanjca.

Aukcija je održana na Olandskim ostrvima, između Finske i Švedske, pošto su ronioci prošlog jula u blizini tih ostrva otkrili olupinu broda sa tovarom piva i šampanjca. Stručnjaci su procenili da je brod verovatno plovio između severne Nemačke i zapadne obale Finske kada je u prvoj polovini 19. veka potonuo.

Ronioci su zatekli 145 očuvanih boca u olupini na dubini od 50 metara, koje su bile u potpunom mraku i na konstantno niskoj temperaturi. To je, po svemu sudeći, glavni razlog zbog kojeg je piće ostalo u dobrom stanju.

U tovaru je bilo 94 flaša "žiglara" čiji je proizvođač davno prestao da postoji, 46 flaša "vev klikoa" i četiri flaše "hajdsika". Džon Kapon iz aukcijske kuće Aker, Meral i Kondit koja je organizovala licitaciju, rekao je da je kupac dobio i "deo istorije".

"Ove flaše potiču iz doba Napoleona, a to je nešto zaista posebno", rekao je Kapon.

 

Izvor: www.vesti-online.com 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries