Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat07112020

Last update06:30:53 PM

Uginulo 7.000 riba

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SRBOBRAN - Neprijatan miris koji se poslednje dve nedelje širi sa obala Velikog bačkog kanala podseća meštane Srbobrana i Turije na još jedan pomor ribe u ovo doba godine čiji krivci po običaju prolaze nekažnjeno.

Riba je na površinu vode u delu kanala koji protiče kroz Srbobran počela da isplivala još u prvoj polovini maja, a pomor je dostigao vrhunac sredinom meseca kada su se obale kanala ispod turinskog mosta „zabelele“. Nadležne inspekcije na lice mesta su stigle tek kada je, kako je utvrđeno, oko 7.000 uginulih riba bilo u fazi raspadanja, a rezultati analize koji bi mogli otkriti odgovorne još nisu završeni.

Zbog neprijatnog mirisa uginule ribe, turinski pecaroši poslednjih nekoliko nedelja zaobilaze svoja uobičajena mesta za pecanje. Na to su kažu već navikli jer se pomori ribe, u manjem ili većem obimu, ponavljaju iz godine u godinu. Stradala je mahom bela riba, i to babuške koje su poznate kao izuzetno otporna vrsta. Još pre tri nedelje riba se pojavila na površini, a inspekcija je stigla tek 24. maja kada je počeo da se širi smrad. Ovde je voda inače čista, tu pecamo i kupamo se, ali sada kanal zaobilazimo u širokom luku - ogorčen je jedan Turinac koji je želeo da ostane anoniman.

Nezvanično, većina meštana upire prstom u industrijske zagađivače na potezu Crvenka - Vrbas kao najverovatnije krivce za pomor, a Svetozar Srdanov iz Ekološkog udruženja „Beljanska bara“ u Turiji kaže da nije siguran „da li je uginula riba domaća ili je stigla u Turiju kanalom“. „Priča se i da je moguće da je uginula riba stigla iz Malog Stapara gde se čisti kanal.

Iako je šef zaštitu voda od zagađenja JP Dunav-Tisa-Dunav Stefan Radin otvoreno za medije potvrdio da je pomor „posledica ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda industrije i grada Vrbasa, Kule i Crvenke“ i najavio prijave nadležnom sudu protiv Industrije mesa „Karneks“, fabrike ulja „Vital“ i komunalnih preduzeća u Vrbasu, Kuli i Crvenki, u JVP „Vode Vojvodine“ kažu da će prijave biti podnete protiv N.N. lica.

Kako se navodi u saopštenju ovog preduzeća, značajno prisustvo amonijaka u uzorku vode navodi na sumnju da je uzrok pomora sveže organsko zagađenje koje je došlo iz pravca Vrbasa i Kule. „Analize uzoraka uginule ribe koju su uzele veterinarska i inspekcija za zaštitu životne sredine još nisu gotove“, stoji u saopštenju službe za odnose sa javnošću „Vode Vojvodine“.

Prečistači jedini spas

 

Veliki bački kanal na potezu od Vrbasa prema Srbobranu već je godinama, naročito s proleća, poznato „riblje stratište“, a krivci za već tradicionalne ekološke akcidente uglavnom prolaze nekažnjeno. Dok lokalna pecaroška i ekološka udruženja prstom upiru u nadležne inspekcije, a ovi u pravosudne organe, i jedni i drugi konačno rešenje vide u Centralnom prečistaču otpadnih voda za opštine Vrbas i Kula koje bi, kako je planirano, trebalo da počne sa radom do kraja iduće godine. Nakon početka sa radom Centralnog prečistača, usledila bi poslednja faza revitalizacije VBK koji je od „najskupljeg projekta Austrougarske monarhije“ zaslužio zvanje „najzagađenijeg vodotoka u Evropi“.

 

 

Izvor: www.blic.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries