Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat05252019

Last update06:30:53 PM

Holanđanin gradi Nojevu barku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Protekle tri godine 60-godišnji Holanđanin Johan Hejbers, vlasnik velike građevinske kompanije iz Dordrehta, proveo je praveći Nojevu barku, istu onakvu kakva je bila biblijska, sagrađena kako bi se životinje spasle od Potopa.
GRADNJA - Dugačka je 300 kubita (155 metara), visoka 30 kubita (15 metara), odnosno tri sprata i široka 50 kubita (23 metra).
Hejbers insistira na mernoj jedinici iz Bibliji i kaže da je kubit rastojanje između vrha prstiju i lakta ili približno 45 santimetara. Hejbers gradi brod od švedskog bora jer je po Bibliji Bog naredio Noju da upotrebi “drvo četinara”. Za razliku od drevnog graditelja, Holanđanin mora da ispoštuje sve savremene standarde bezbednosti, pre svega protivpožarne. Zato je ugradio u plovilo sidro teško 2.970 tona kako bi barka bila klasifikovana kao zgrada a ne kao plovni objekat. Osim toga, moraće da je ofarba, i spolja i iznutra, sa tri sloja laka otpornog na vatru. Da se brod ne bi prevrnuo, drvena konstrukcija je postavljena na osnovu od 25 čeličnih barži povezanih i učvrćenih čeličnim ramom.
Kad bude završena, najverovatnije u julu, barka će služiti kao neka vrsta obrazovnog centra: imaće dve sale za konferenciju koje će moći da prime do 1.500 ljudi. U njenoj utrobi biće smeštene životinje, trenutno su tu samo ptice u kavezima i kokoške, da bi se posetiocima što upečatljivije dočarala priča o Noju i Potopu.
Ovo nije prva barka koju je sagradio preduzimljivi Holanđanin. Na tu ideju je došao još 1992. godine posle velikog nevremena u Dordrehtu, priobalnom gradu severno od Amsterdama. Ali je njegova žena Bjanka, policajka, bila protiv. - Ipak, napravio sam manju barku, dugačku 68 metara, koja je plovila kroz holandske kanale. Odmah je postala prava senzacija - priča Hejbers, dodajući da je na tome zaradio 3,5 miliona dolara.
Dordreht je zapravo pravo mesto za izgradnju Nojeve barke pošto se nalazi na ušću truju reka u Severno more. Grad je više puta bio poplavljen. Međutim, iako Hejbersova barka neće poslužiti kao spas od Potopa, ona će svakako koristiti njegovim stanovnicima kao način da privuku na hiljade turista i poprave svoju tešku ekonomsku situaciju.

Trezor sudnjeg dana

 


POTOP - Na ostrvu Spicbergenu, u arhipelagu Svalbard, oko 1.300 kilometara od Severnog pola, na sto metara ispod večnog leda, Norveška je sagradila čelični trezor u kome će se čuvati semena milion biljnih kultura sa cele planete. Ova savremena Nojeva barka ili, kako je zovu, “trezor sudnjeg dana” treba da posluži za spas planete u slučaju neke prirodne ili nuklearne katastrofe.

 

Izvor: www.24sata.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries