Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu10292020

Last update06:30:53 PM

Pomor riba u Pustoj reci

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

LESKOVAC - U Pustoj reci u opštini Bojnik nastao je pomor riba, ali i drugih životinja, saopštili su predstavnici lokalnog udruženja sportskih ribolovaca "Pusta reka" i preduzeća "Južna Morava" iz Niša koje gazduje rekama na ribarskom području "Srbija-istok".
Predsednik "Puste reke" Čedomir Petrović kazao je Beti da je "ekološka katastrofa" otkrivena u subotu, a da su nadležne inspekcije boravile i danas na terenu.
"Sav riblji fond je nestao. Uginuli su i rakovi, žabe, školke, pa čak i zmije. Sa ovakvom katastrofom se nismo do sada suočili", kazao je Petrović.

 

Direktor "Južne Morave" Nikola Kumanović rekao je da se pomor riba u Pustoj reci može porediti sa pomorom u Bovanskom jezeru 2008. godine.

 

"Ovo je veliki pomor, ali ne možemo da utvrdimo o kojim se količinama ribe radi, jer je na obalama ostala samo jedna trećina ili četvrtina", kazao je Kumanović. Pomor riba potvrdila je Beti i inspektorka Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine u oblasti zaštite vode od zagađenja Gordana Vukašinović, koja nije znala da kaže šta je izazvalo uginuće.
"Uzeli smo uzorke vode i uginulih riba sa nekoliko lokacija na reci, kao i uzorke otpadnih voda iz obližnje hladnjače "Jugvoće", koje ćemo poslati na analizu Vetrinarskom zavodu u Nišu. Kada dobijemo rezultate znaćemo šta je uzrok velikom pomoru ribe", kazala je Vukašinovićeva.

 

Petrović i još nekoliko ribolovaca tvrde da je riba uginula na potezu od oko 40 kilometara, od izliva kanalizacije "Jugvoća" u Konjuvačku reku, koja se nekoliko desetina metara dalje uliva u Pustu reku, pa do njenog ušća kod Doljevca. U toj firmi je rečeno Beti da hladnjača ne radi sedam meseci i da na tom prostoru nije bilo nikakve proizvodnje.

"Prošle nedelje smo samo prali sudove i utrošili jedan litar deterdženta. Uzrok pomora najverovatnije leži na drugom mestu", kazao je jedan od direktora "Jugvoća".

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries