Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed05222019

Last update06:30:53 PM

Novi kilovati s reka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Domaći i strani investitori bi da grade mini-hidrocentrale u ivanjičkom kraju, gde je za tu namenu planirano 80 lokacija.

Ivanjica – Snaga brzih planinskih reka i na njima male elektrane postaju nova šansa ivanjičkog kraja. Ovo područje, s najvećim potencijalom za izgradnju mini-hidrocentrala kod nas, poslednjih meseci privlači sve više investitora rešenih da ulažu u ovaj vid obnovljive energije. A ni u lokalnoj samoupravi ne sede skrštenih ruku – u planska dokumenta stavili su 80 lokacija za gradnju takvih elektrana u ivanjičkoj opštini, ukupnog potencijala od 50 megavata, i iskazuju spremnost za partnerstvo sa ulagačima.

Neiskorišćeni kilovati teku vodotokovima Moravice, Grabovice, Nošnice, Studenice, Golijske reke, Brusničke reke i drugih u ovom kraju. Još je pre bezmalo tri decenije o tim mogućnostima rađen katastar ovdašnjih lokacija za mini-hidroelektrane (radio ga Institut „Jaroslav Černi“), ali tek sad je došlo vreme da se zapisano u delo pretoči.

– Budući da se od tada znatno promenila hidrološka situacija i da su izgrađeni infrastrukturni objekti, a gradnja još nekih novih predviđena Prostornim planom Srbije, valjalo je taj katastar prilagoditi sadašnjem stanju na terenu. Uradili smo reviziju ovog katastra i ugrađujemo ga u Prostorni plan opštine Ivanjica koji će biti usvojen do kraja juna. Imamo 80 pogodnih lokacija za mini-elektrane i investitori iz Srbije i sveta već pokazuju interesovanje – kaže za „Politiku“ predsednik ivanjičke opštine Radomir Ristić.

Do sada je ova lokalna samouprava, nastavlja Ristić, potpisala inicijalne dokumente sa tri pravna subjekta za formiranje zajedničkih preduzeća u gradnji mini-centrala. Učinjeno je to sa jednom firmom iz Češke, s kojom će opština Ivanjica u junu formirati zajedničko preduzeće (sa učešćem lokalne samouprave od 20 odsto), pri čemu je vrednost ove investicije između 25 i 30 miliona evra. U drugom poduhvatu potpise su na dokument o partnerstvu u gradnji mini-elektrana stavili EPS i „Dunav osiguranje“ s jedne i ivanjička opština s druge strane.

– Izuzetna je zainteresovanost mogućih ulagača. Ljudi s raznih strana nam se javljaju, prepoznaju interes u poslovima sa mini-elektranama. Ostalo je da jasno i otvoreno definišemo uslove za pojedinačne lokacije koji će biti jedinstveni za sve. Svako će imati pravo da ulaže, a opština će voditi računa da u svemu prepozna svoj interes. Uostalom, ovo je strateški poduhvat za dobrobit ivanjičkog kraja koji će, kad se ostvari, u narednim decenijama imati trajni izvor prihoda na ime dobiti od proizvodnje električne energije – dodaje prvi čovek Ivanjice, koga su, upravo dok smo razgovarali za novine, ovim povodom zvali investitori i interesovali se za uslove.

Sve se ovo dešava u godini obeležavanja stogodišnjice rada stare hidrocentrale na reci Moravici, po kojoj je Ivanjica svuda prepoznatljiva. A prošlog meseca je u ovoj varoši održan međunarodni skup posvećen obnovljivim izvorima energije i malim hidrocentralama kao velikoj šansi Srbije. Organizovao ga je CEDEF, Centralnoevropski forum za razvoj, u saradnji sa EPS-om, Ministarstvom za energetiku i Agencijom za energetsku efikasnost Srbije. Predstavljeni su podaci da u Srbiji trenutno radi 31 mini-hidroelektrana, ukupne snage od 34,6 megavata, koje godišnje proizvedu 150 miliona kilovat-sati struje. Mogućnosti su mnogo veće, a brze vodotokove, pogodne za mini-centrale, trebalo bi znatno više koristiti u narednom periodu, poruka je s tog skupa.

 

Izvor: www.politika.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries