Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu02202020

Last update06:30:53 PM

Povezivanje reke sa Beogradskom tvrđavom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U holu Skupštine grada juče su predstavljeni prvonagrađeni radovi za idejno rešenje projekta Centra na vodi kod „Beton hale”, koji treba da poveže Kalemegdanski park sa Savskim priobaljem.

 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je da je ideja da se pomoću predloga istaknutih arhitekata dođe do najboljeg rešenja kako spojiti reku sa Beogradskom trvrđavom.

On je, u prisustvu predsednika Skupštine grada Beograda Aleksandra Antića, podsetio da će izgradnjom mosta Zemun–Borča i preseljenjem autobuske stanice na Novi Beograd biti potpuno uklonjen kamionski i autobuski saobraćaj iz Karađorđeve ulice i tog dela grada.

–Takođe, ideja je da se od Pariske ulice napravi plato koji će spojiti Knez Mihailovu i okolne ulice sa Kalemegdanom, a da saobraćaj bude sproveden ispod zemlje, na zadovoljstvo šetača. Mislim da za nekoliko godina nećemo moći da prepoznamo taj deo grada – najavio je gradonačelnik.

Gradski arhitekta Dejan Vasović istakao je da je na međunarodni konkurs pristiglo 135 radova iz svih delova sveta, od kojih je stručni žiri jednoglasno odlučio da proglasi dve prve nagrade, dve treće i dve počasne nagrade.

Prema njegovim rečima, do kraja godine očekuje se izrada plana, posle čega se može očekivati izgradnja tog prostora, koji može biti prema jednom od ponuđenih prvonagrađenih rešenja ili njihova simbioza. Kako je istakao, teoretski je moguće i neko treće rešenje, u zavisnosti od toga šta može da se uskladi sa zahtevnim saobraćajnim i infrastrukturnim uslovima.

Predsednik žirija profesor Darko Radović istakao je da su svi nagrađeni radovi izuzetno funkcionalni i da svaki na poseban način spaja ove dve značajne gradske celine.

Sastav žirija

Žiri je, kao je naveo, prethodnih dana zasedao u sastavu: Roberto Simon, profesor arhitekture u Brazilu, Josif Asibiljo, dugogodišnji gradski arhitekta grada Barselone, Kurt Puhinger, direktor planiranja grada Beča, kao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Milica Grozdanić.

 

Izvor: www.dnevnik.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries