Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat10242020

Last update06:30:53 PM

Mrtvi galebovi i dalje na Paliću

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Subotica -- Ni mesec dana kako su nađeni uginuli galebovi na Palićkom jezeru niko nije ukloni tela više od 70 mrtvih ptica, niti da otkrio uzrok zbog koga su one uginule

Palićko jezero kao i sav biljni i životinjski svet su inače pod posebnom zaštitom države.

Sa dvogledom u ruci, Oto Sekereš, čuvar u javnom preduzeću "Palić – Ludaš" svakodnevno nadgleda četiri ostrva u Palićkom jezeru.

 

Iako često nailazi na mrtve ptice, jednog martovskog dana, zatekao je nešto nesvakidašnje, 70 mrtvih galebova isplivalo je do obala jezera. 
Sekereš kaže da je istog dana o događaju obavešten pokrajinski Zavod za zaštitu prirode, kao i da je 5-6 galebova ostavljeno za uzorak kako bi se izvršila analiza i da bi se otkrilo zbog čega je došlo do uginuća. 
Međutim, uzorak sačuvan za obdukciju je još uvek tamo gde je ostavljen, u zamrzivaču. Pretpostavka je da su galebovi otrovani nervnim otrovom jer su nađeni u grču, ali se to ne može tvrditi bez obdukcije.

 

Prema saznanjima B92, nadležni su izašli na teren i napravili zapisnik o konkretnom slučaju pomora galebova na Paliću. Međutim, u subotičkoj veterinarskoj inspekciji nisu želeli da odgovore na pitanje zbog čega ove umrle ptice još uvek čekaju u zamrzivaču na Paliću. 

 

Viktor Sabo, koordinator za zaštitu galebova iz udruženja "Riparia", kaže da se na tim ostrvima gnezdi 1500 parova rečnih galebova i 50 parova crnoglavih galebova koji se jedino tu gnezde na teritoriji cele Srbije. 
"Ovakvi primeri trovanja su loš primer, treba jako hitno da se reaguje i da se preuzme ovaj slučaj, da se uradi nešto kako bi se sprečio dalji pomor galebova jer, iako jeste najveći, ovo nije jedini slučaj, to se dešava cele godine“ , navodi Sabo.

 

 

Izvor: www.b92.net 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries