Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon08102020

Last update06:30:53 PM

Hrvatska nepotrebno menja tok Save?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nemačka nacionalna televizija kritikovala je najnovije planove Hrvatskih voda za proširenje korita i dubine Save, Neretve, Mure, Drine i Dunava.
Hrvatska vodoprivreda planira da prirodne tokove reka pretvori u uniformisani kanal, opasan kamenjem i obaloutvrdama, navela je ARD koja ove slučajeve povezuje sa korupcijom, preneo je danas "Dojče vele".
"U Evropi praktično više nema tako velike reke koja je u svom središtu toliko dobro očuvana kao Sava", izjavio je u 2,5-minutnom prilogu direktor Parka prirode Lonjsko polje Goran Guguć. 
"Ali, Hrvatska očigledno, ipak, polako želi da stigne do četvrtog stepena rečnog saobraćaja, a da bi do toga došla, korito Save i njena dubina morali bi da se povećaju i prošire".
ARD je objasnila da to znači proširivanje oko 400 kilometara prirodnog toka Save i Dunava, za šta Hrvatske vode još čekaju dozvolu.
Stvar je u tome, napominje Dojče vele, da bi planovi trebalo da budu odobreni pre nego što Hrvatska postane članica EU i "Saveta prirode 2000", pošto tada više ne bi smela na ovako brutalan način da menja zaštićena prirodna područja.
Nemačka televizija ističe da slična sudbina preti i Neretvi, Dravi, Muri i Dunavu, a hrvatske vlasti navodno planiraju i kopanje kanala koji bi trebalo da poveže Savu i Dunav, čime bi "Hrvatska dobila svoj Suecki kanal".
Neki stručnjaci, međutim, tvrde da uopšte nema potrebe za rečnom plovidbom po Savi, kao ni za proširenje njenog korita, pošto je godišnji promet na toj reci svega 200 brodova.
Objašnjenje za ove planove izneo je, u prilogu nemačke državne televizije, Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica i okoliša Hrvatske, koji je rekao da, uprkos očiglednoj nerentabilnosti, vlasti planiraju da u regulaciju Save investiraju oko 80 miliona evra, a kasnije još četiri miliona godišnje za troškove održavanja.
"Ako malo bolje pogledate ko preispituje te zahteve, ko ih proverava, ko su ti veštaci, videćete da su to sve ljudi koji su na ovaj ili onaj način povezani sa Kancelarijom za vode. Stvarno možemo reći da je reč o korupciji u velikom stilu, ja bih rekao - o kriminalu", rekao je Mikuška.

 

 

Izvor: www.mondo.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries