Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun07122020

Last update06:30:53 PM

Otkriveno slatkovodno jezero u Boforovom moru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Postojanje tog slatkovodnog jezera , ma koliko to bilo čudno, skriva u sebi veliku opasnost po klimu u zapadnoj Evropi.

MOSKVA - U slanoj vodi Severnog ledenog okeana otkrivena je oblast sa slatkom vodom koja može negativno uticati na klimu u zapadnoj Evropi, saopštio je međunarodni tim naučnika.

U Boforovom moru, delu Severnog ledenog okeana koji zapljuskuje obale Aljaske i Kanade, postoje kružne struje koje su podrobno proučili međunarodni naučnici koji se bave problemima klimatskih promena i morskih ekosistema, objavio je ruski list "Izvestija". Oni su otkrili neobičnu pojavu - da se usred mora sa slanom vodom formirala obast slatke vode koja se nalazi nad težom slanom vodom, pri čemu gotovo da ne dolazi do njihovog prirodnog mešanja. To praktično slatkovodno jezero bez obala po količini slatke vode dvostruko premašuje, na primer, veliko afričko jezero Viktorija.

Ta ogromna količina slatke vode je očigledno formirana usled topljenja lednika kanadskog Arktičnog arhipelaga i ledenog pokrivača Arktika, ukazali su naučnici.

Postojanje tog slatkovodnog jezera , ma koliko to bilo čudno, skriva u sebi veliku opasnost po klimu u zapadnoj Evropi, udaljenoj 5.000 kilometara. Stvar je o tome da bi premeštanje te slatke vode u severni Atlantik moglo promeniti cirkulaciju vazdušnih masa i sniziti temperaturu u tom regionu. Tople mase obično dospevaju na zapad Evrope, ali bi posle premeštanja slatke vode tu moglo doći do zahlađenja.

To je na paradoksalan način povezano sa globalnim otopljavanjem, izazvanim topljenjem arktičkog leda. Većina stručnjaka već i sada ne poriče činjenicu da je došlo do otopljavanja, mada odbacuju teoriju o povezanosti promene klime sa ljudskom delatnošću. To znači da smo za sada nemoćni da sprečimo posledice, kao što je dospevanje slatke vode u Atlantik.

 

Izvor: www.novosti.rs 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries