Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon01252021

Last update06:30:53 PM

Biće kupača na jezeru Palić

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SUBOTICA - Posle dve turističke sezone na Paliću koje će ostati upamćene po tablama upozorenja da se kupanje u jezeru ne preporučuje, iz napoznatijeg vojvođanskog turističkog mesta za odmor konačno stižu i optimističke vesti.
Zahvaljujući Ministarstvu ekonomije u uređenje Palića biće uloženo 100 miliona dinara a, prema rečima direktora „Park Palića“ Gorana Gabrića, na prostoru između hotela „Prezident“ i Muškog štranda mnoge firme su zainteresovane da otvore objekte.

 

Kao osnova za rešavanje nevolja sa otpadnim vodama, u završetak južnog kanalizaonog toka biće uloženo 10 miliona dinara, a obezbeđeno je i 30 miliona za završetak rekonstrukcije Ženskog štranda koji traje od 19. januara.
Profesor Petar Santrač, koji je pre početka sanacije pravio procenu, kaže da su ploča i armatura štranda bile degradirane i u takvom stanju da više nije bilo moguće proceniti koliko je objekat bezbedan.

 

Osim kvaliteta jezerske vode, ugled Palića bio je narušen i zbog ruiniranih objekata koji se sada obnavljaju.

Šef gradilišta Aleksandar Popović za „Blic nedelje“ kaže da je u toku ojačavanje zaštitnih šipova nakon čega, do kraja aprila, sledi njihovo pobijanje u jezero.

- Paralelno će biti postavljena oplata i armatura za izlivanje nove ploče, što znači da od druge polovine maja kreće montaža objekta na novu temeljnu kontrukciju. Sve ide po planu i prva faza radova će biti završena krajem jula – kaže Popović.

Predsednik Upravnog odbora „Parka Palić“ i zamenik gradonačelnika Jasmin Šečić, potvrđuje da je rok za prvu fazu 180 dana i da će biti ispoštovan. Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom se trenutno radi na odobrenju aneksa ugovora sa postojećim izvođačem radova da bi se izbegle tenderske procedure i da bi dalji radovi bili ugovoreni po istoj ceni.

- Odlukom Vlade Srbije za Ženski štrand je odobreno 30 miliona dinara što je dovoljno za ceo objekat i očekujemo da se u avgustu nastavi druga faza, a do kraja februara da sve bude i završeno. Imamo obećanje za još 60 miliona dinara, od kojih 25 miliona treba da bude uloženo u Veliku terasu, a 35 miliona u rekonstrukciju Velikog parka – kaže Jasmin Šečić.

Po završetku svih radova na Ženskom štrandu je planirana izgradnja ugostiteljskog dela, internet kafes i drugih sadržaja vezanih za odmor, rekreaciju i kongresni turizam.

Veliki park će ove godine biti u potpunosti popločan, za šta je obezbeđeno dodatnih 30 miliona dinara, a prošle sedmice otvorena je i staza za pešake i bicikliste duga 13 kilometara.

Da bi smanjili prisustvo azota i fosfora u jezeru, u „Parku Palić“ kažu da su sekli trsku na 30 hektara i da je dugoročno rešeno upumpavanje sveže vode iz Tise. Tokom 2011. godine biće dopremljeno još dva miliona kubika vode što će znatno popraviti kvalitet vode koja je, tvrde domaćini, već krajem prošle sezone bila dobra za kupanje.

Vodoskok u jezeru

Na Paliću će večeras svečano biti puštena u rad fontana, odnosno vodoskok. Osim dekorativnog izgleda ovakva vrsta vodoskoka ima i funkciju prečišćavanja vode i koristi se u mnogim razvijenim zemljama širom sveta.

 

Izvor: www.blic.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries