Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun08092020

Last update06:30:53 PM

Srbija septička jama Evrope

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Donedavno smo se ponosili čistim rekama, planirali izvoz pijaće vode... Stvarnost je, međutim, veoma crna. Srpske reke spadaju u najzagađenije na Balkanu
BEOGRAD - Davimo se u g.....a!
Osamdeset odsto otpadnih komunalnih voda u Srbiji bez ikakvog tretmana odlazi u reke. Iste one iz kojih koristimo vodu za piće. Prema rečima Nikole Aleksića, predsednika Ekološkog pokreta Novog Sada, Sava, Dunav i njegove pritoke su najzagađeniji.
- Koliko je situacija dramatična, govori i podatak da su prilikom posete Srbiji eksperti Ujedinjenih nacija Veliki bački kanal nazvali najvećom septičkom jamom u Evropi! - kaže Aleksić. On ističe i činjenicu da su prošle godine bili pregovori o tome da se Palićko jezero, zbog ogromnog zagađenja, isuši i pretvori u građevinsko.
Pored kanalizacionog otpada, u rečnu vodu koju koristimo za piće svakodnevno se izlivaju kaljužne vode iz brodova, mazut i druge fabričke materije, ali i otpadne vode iz klanica.
Danica Baćanović, pomoćnica ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kaže za naš list da je procenat prečišćavanja otpadnih voda iz javnih kanalizacionih sistema svega 15 odsto, ali da su otpadne vode iz industrijskih postrojenja mnogo opasnije.
- Uredbom koja je u proceduri donošenja propisaće se granične vrednosti emisije zagađujućih materija, kao i rokovi u kojima će postojeća postrojenja morati da reše problem tretmana otpadnih voda. Prelazni periodi koji su dati zagađivačima da ispune zakonske obaveze biće propisani tom uredbom, ali svi koji zagađuju životnu sredinu neće biti oslobođeni plaćanja naknade za zagađivanje životne sredine. Zakonom o vodama i Zakonom o zaštiti životne sredine predviđene su kazne od 200.000 do tri miliona dinara, ali i krivične od tri meseca do osam godina zatvora - istakla je Baćanovićeva.

 

 

 

Pokušao da se ubije, spasao ga mulj!
- Pre dve godine jedan čovek je pokušao da sebi oduzme život skokom s mosta preko Velikog bačkog kanala, na reci Vrbas. Međutim, kad je pao, do grudi se zaglavio u mulju, pa su vatrogasci morali čekrkom da ga izvlače. Eto, ne može čovek od mulja ni da se ubije - šaljivo kaže Nikola Aleksić i dodaje da je dubina te reke, kojom su nekad prelazili brodovi, danas na pojedinim mestima oko 20 centimetara.
Najzagađenije reke

Zlatica u Banatu
Vranjska reka
Krivaja
Vrbas 2
Begej
Veliki lug
Veliki Timok
Toplica
kanal Galovica
Begej
Bor
Toplica
Lugomir
Crni Timok
Južna Morava
Dunav kod Beograda
Retko čiste reke

Đetinja
Rzav
Studenica
Moravica
Mlava

 

 

Izvor: www.kurir-info.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries