Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07072020

Last update06:30:53 PM

Ostrvo i srpsko i hrvatsko

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BAČKA PALANKA - Šarengradska ada, ostrvo u Dunavu za koje zvanični Zagreb tvrdi da je njegovo, prelepo je parče netaknute prirode koje bi svakoj državi služilo za ponos. Naravno, Hrvatska i Srbija ne svojataju ga zbog lepote - glad za teritorijama nikakve veze sa estetikom nema, a ruku na srce, teško da Tadić i Kosorova, koji su Adu pominjali i u kraljevskom letnjikovcu u Smederevu, i znaju kako izgleda. Šarengradska ada zasad je ljubimica samo žitelja Mladenova...
- Da vi samo znate - meračio je Blažo Ćulum (35) iz Mladenova - kak’ je ovde leti! Još najmanje pedeset metara peska bude na sprudu kad se povuče voda...

Mladenovo je selo kolonista iz Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa, lepo, bogato i veliko - ima 3.000 stanovnika i sve što selu treba: ambulantu, prodavnice, školu...

“Imali smo i bioskop i dom kulture”, kaže Blažo. Ali tada je, dodaje, u selu bilo preko 5.000 ljudi. “Sada propadamo kao sva druga sela...”

Na ulazu u Mesnu kancelariju obaveštenje o radnoj akciji na uređenju groblja i prodaji semenskog krompira iz Koštunića. Teško se živi, kaže Blažov otac Milan - podigli cene semena i đubriva u nebo.

Meštani Mladenova upućeni su na Adu, smatraju je svojom.- To ti je - Blažo, s kojim smo se dogovorili da nas čamcem preveze preko vode, nastavlja kao da smo došli da je kupimo - prirodni rezervat, samo bez žice. Ima divljih svinja, jelena lopatara, a naučnici kažu da nekih retkih ptica ima samo tu. I da je najveće mrestilište šarana u Evropi!

 

S druge strane, hrvatske, jesu Šarengrad i Mahovo.

- Treba jednom da se razgraničimo, da se zna šta je čije - Blažo će…

Od leve obale Dunava, mladenovske, do ostrva tek je stotinak metara, a od ostrva do desne obale nema više od trista.

Kad reka leti opadne, kaže Jovan Janjić (36), kojeg smo zatekli u pecanju na ostrvu, može se sa srpske strane pregaziti. Nije ni do članaka…

I Blažo i Jovan kažu da sa Hrvatima odavno problema nema, dolaze i oni na pecanje. Čak i iz daleka, iz Varaždina. Ali…

Za prošli prvi maj veća grupa se iz Šarengrada prebacila na ostrvo na uranak, pa ih je policija iz Bačke Palanke oterala.

- Prošle godine isto - kaže Jovan - mi zabacili štapove, a neko sa njine obale pucao nam jednom iznad glava….

Princip običajnog međunarodnog prava je da ako je reka plovna, što Dunav nesumnjivo jeste, razgraničenje ide sredinom matice reke, odnosno linijom koja spaja tačke najveće dubine.

Granica se utvrđuje sporazumom među državama, a ukoliko one ne mogu same da se dogovore, obraćaju se arbitraži, što je takođe uobičajena praksa.

Hrvatska insistira da se poštuju postojeće zemljišne knjige i da granica ide linijom vlasništva, dok Srbija ne dovodi u pitanje vlasništvo prema katastru, ali zastupa stav da granica ide sredinom Dunava,

I tu je spor jer se s leve obale Dunava u Srbiji nalazi oko 10.000 hektara koje katastarski pripadaju Hrvatskoj, a na desnoj, hrvatskoj strani, 3.000 hektara koji se se u katastarskim knjigama vode kao teritorija srpskih opština.

Sporno područje proteže se od granice sa Mađarskom do Bačke Palanke, a najviše spornih teritorija je u opštinama Sombor, Apatin i Bačka Palanka.

Šarengradska ada formirana je 1909. godine puštanjem u rad kanala koji je Austrougarska gradila 17 godina. Stari tok pravio je veliku krivinu koja je onemogućavala plovidbu, tako da je još u 19. veku počelo kopanje kanala koji je ispravljao reku.

E sad, posle raspada SFRJ, Hrvatska je 1992. godine postala nezavisna, a odlukom Badenterove komisije republičke granice proglašene su za državne. Formalno, za Hrvate je od tada Šarengradska ada “hrvatsko ostrvo pod srpskom okupacijom”.

Godine 1998. mirovnim sporazumom Baranja i Istočna Slavonija vraćene su Hrvatskoj, ali je Srbija odbila da vrati i Adu, na kojoj su ostali njeni vojnici.

Oni su učestvovali u poslednjem oružanom incidentu između Srbije i Hrvatske 2002. godine, kada je došlo do razmene vatre između njih i pratnje župana Vukovarsko-sremske županije Nikole Safera, koji je išao na sastanak sa bačkopalanačkim predsednikom opštine...

 

Izvor: www.blic.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries