Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07132020

Last update06:30:53 PM

Ekološka katastrofa Južne Morave

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pogledajte sedmominutni amaterski video-snima na kome se vide tužne posledice dugogodišnjeg zagađenja prirode. Snimak su napravili članovi Kluba ekstremnih sportova "eXtreme" iz Vranja na toku Južne Morave od sela Zlatokop do Vranjske Banje.

Na snimku se vide obale prekrivene najlonskim kesama i drugim otpadom koji je za sobom na granama drveća i šiblja ostavila Južna Morava nakon pada vodostaja.

Kadrovi sa obala reke, koji podsećaju na slike iz filmova strave i užasa, nešto pre četvrtog minuta snimka prekidaju se kada ekipa svojim gumenim čamcem, kod sela Bresnica, nailazi na pravo rečno ostrvo nastalo od plastičnih flaša koje plutaju na površini vode.

{vimeo}21783249{/vimeo}

 

Na snimku se vidi četvoročlana ekipa ekstremnih sportista koja ne uspeva da se veslima probije preko veštakog ostrva od odbačene plastične ambalaže.
Posada je na kraju prisiljena da izađe na obalu i rukama prenese čamac preko "brane" od plastičnih flaša.

 

Na kraju filma vide se kadrovi iste ove reke, ali iz nekih ranijih vremena, kada je ekološka svest društva bila viša, a priroda neuporedivo manje uništena.

"Lake ti rane, Tužna moravo" reči su kojim autori filma završavaju svoje tužno svedočenje sa juga zemlje koja deklarativno svoje šanse za razvoj pronalazi u očuvanim prirodnim resursima i nezagađenoj vodi.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries