Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu10292020

Last update06:30:53 PM

Japan traži brod za dekontaminaciju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tokio - Japanska vlada je zatražila od Rusije brod "Suzaran", namenjen za skladištenje i neutralisanje tečnih radioaktivnih materija iz atomskih podmornica.

Brod je japanu potreban kako bi što pre dekontaminitala nuklearnu centralu Fukušima 1. Radijacija u moru 7,5 miliona puta veća.

Iz Fukušime 1 na severoistočnoj obali Japana od juče se u okean planski spušta 11.500 tona vode sa niskim nivoom radioaktivnosti da se oslobodi prostor za 60.000 tona daleko radioaktivnije vode koja se nakupila u tri najoštećenija reaktora.

 

Portparol ruske nuklearne agencije Rosatom Sergej Novikov rekao je novinarima da je Japan zatražio da mu se dozvoli upotreba broda "Suzaran", i da Moskva sada čeka odgovore na neka pitanja pre no što zahtev odobri. 
Izgradnju broda "Suzaran" finansirao je Japan sa 35 miliona dolara na osnovu međudržavnog ugovora pod nazivom "Globalno partnerstvo" 1993. godine, javlja ruska agencija Interfaks. 
Brod je korišćen za neutralisanje radioaktivnog otpada iz ruskih atomskih podmornica u luci Vladivostok na dalekoistočnoj obali Rusije, koja je blizu Japana. 
"Suzaran" može da obradi između 35 i 70 kubnih metara radioaktivnog otpada dnevno, navodi se na sajtu ruske nuklearne agencije Rosatom. 
Rusi su poslali u Japan 400 dozimetara i 5.000 zaštitnih maski, prenosi ruska agencija Itar-tas. 
U vodama kod Fukušime 1 radioaktivnog joda ima 7,5 miliona puta više od dozvoljenog, javlja agencija Interfaks. 
Voda koja se namerno ispušta u okean ima do 100 puta veći nivo radioaktivnosti od zakonski dozvoljenog nivoa, javlja AP. 
Radioaktivnost se brzo rastvara u džinovskom Tihom okeanu, i japanska vlada tvrdi da izbacivanje niskoradioaktivne vode neće ugroziti život u vodi.

 

Radijacija u morskoj vodi kod oštećene nuklearke Fukušima je nekoliko miliona puta veća od dozvoljene, ali kako su saopštile japanske vlasti, to ne predstavlja neposrednu opasnost. 

 

Tokijska električna korporacija koja upravlja nuklearkom je saopštila da je u uzorku vode uzetom u utorak u blizini jednog od reaktora utvrđeno prisustvo 7,5 miliona puta više radioaktivnog joda nego što je dozvoljeno, dok je nakon dva dana radioaktivnost opala na pet miliona puta više. 
Eksperti navode da se za sada ne zna kakve će biti dugoročne posledice povećane radijacije u morskoj vodi, dok je lov ribe u blizini oštećenog nuklearnog postrojenja zabranjen. 
Zvaničnici u regionu Fukušime počeli su da sprovode hitan program merenja nivoa radijacije u školskim dvorištima i u dva naredna dana biće prekontorlisano više od 1.400 škola i obdaništa. 
Deca mogu da borave napolju, osim u zoni od 30 kilometara oko nuklearke Fukušima.

 

Novi standardi za radioktivnost u rubama

 Japanske vlasti su danas propisale maksimalni dozvoljeni nivo radioaktivnosti u ribama. 

 

Do ovakve odluke je došlo nakon što je u vodama Tihog okeana kod havarisane nuklearne centrale Fukušima 1 detektovana 7,5 miliona puta veća koncentracija radioaktivnog joda od one koja je dozvoljena. 
Portparol japanske vlade Jukio Edano rekao je da će na ribu biti primenjen standard radioaktivnosti koji važi za povrće. 
Japansko ministarstvo zdravlja je prethodno izvestilo da je u petak, u ribama koje su ulovljene na otprilike pola pomorskog puta od Fukušime 1 do Tokija otkrtiven radioaktivni jod u količinama koje su veće od sada propisanog limita. 
U ribama je takođe detektovan radioaktivni cezijum, u količini koja je nešto manja od dozvoljene.

 

 

Izvor: www.b92.net 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries