Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu05232019

Last update06:30:53 PM

Reaktori priključeni na struju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Svih šest reaktora nuklearke "Fukušima 1" priključeno je na struju. Stanje šest reaktora u "Fukušimi 1" i četiri reaktora u "Fukušimi 2" biće poznato u narednih nekoliko sati. Radioaktivne čestice pronađene u morskoj vodi oko Fukušime. Strahuje se da bi riba mogla biti kontaminirana.
Japanski stručnjaci uspeli su da spoje svih šest reaktora nuklearkeFukušima 1 sa električnim napajanjem, čime je uspostavljen sistem za hlađenje. Za nekoliko sati, biće saopšteno u kakvom su stanju svi reaktori kompleksa Fukušime, u koji spada šest reaktora Fukušime Daići i četiri reaktora Fukušime Daini. 
Posao sa priključivanjem na električni napon juče je posebno otežalo stanje u reaktorima 2 i 3, kada je iz njih počeo da izbija dim, a radnici urgentno evakuisani.
Japanska komisija za nuklearnu bezbednost nije mogla da kaže šta je uzrokovalo pojavu dima. 
Vlada Japana i Tokijska energetska kompanija analiziraju i posledice nuklearne krize na more, pošto je u morskoj vodi nedaleko od kompleksa "Fukušima 1" ustanovljen visok nivo radioaktivnih materija. 
Taj nivo radijacije u morskoj vodi nije nužno opasan za ljudski organizam, poručila je vlada, ali je on iznad normale. Zabrinutost raste zbog straha da bi morska riba iz kontaminirane vode mogla da bude radioaktivna, a samim tim i proizvodi od ribe, prenosi Kjodo. 
Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je nivo radijacije 20 kilometara oko Fukušime 1 uvećan 1600 puta. 
Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije poručilo je da će ispitati sastav vode do deset kilometara od kopna i sastav zemljišta 30 kilometara od nuklearke "Fukušima 1". 
Tokijska energetska korporacija (TEPKO), inače vlasnik elektrana, saopštila je da nije bilo radioaktivnih materija u vodi pre nego što se katastrofa desila. TEPKO poručuje da, imajući u vidu da se ta voda ne koristi za piće, neposrednoi rizici po zdravlje nisu nužni, ali ne isključuju mogućnost da riba bude radioaktivna. 
Portparol Vlade Japana Jukio Edano rekao je da je isuviše rano da se proceni uticaj kontaminirane morske vode na ribe, ali da se aktivno vrše ispitivanja. 
Najavljeno je da će uzorci morske vode biti prikupljeni sa osam lokacija, koji će analizirati Japanska agencija za nuklearnu energiju. 
Rezultati će biti saopšteni 24.marta, a analiza će uključiti koncentraciju radionuklida u morskoj vodi.
Izvor: www.smedia.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries