Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun07122020

Last update06:30:53 PM

Most Zemun-Borča biće građen kad se Srbi dogovore

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kada će početi izgradnja mosta Zemun-Borča, da li će krenuti na vreme, ili će možda kasniti, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Završetak celog projekta, uključujući i pristupne puteve, planiran je za kraj 2013, ali ne bi bilo iznenađenje da se rokovi ipak oduže, s obzirom na to da će se u aprilu navršiti godinu dana od potpisivanja ugovora, tokom kojih vidljivih radova nije bilo.

U Ministarstvu ekonomije, kome je pripojeno nekadašnje Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (NIP), koje je inače potpisnik ugovora o izgradnji, kažu da su oni sve svoje obaveze oko projekta završili i da sve ostalo zavisi od gradskih vlasti.

Ministarstvo je trebalo da ugovori cenu, potpiše izvođački ugovor, uključi domaću građevinsku operativu i deo novca. Obaveza je bila da se obezbedi sufinansiranje u ovoj godini, i mi smo to učinili sa 1,45 milijardi dinara, što je 50 odsto obaveznog domaćeg učešća - rekli su ”Blicu” u Ministarstvu ekonomije.

Kako objašnjavaju, obaveza Grada Beograda je bila da obezbedi još 50 odsto, kao i eksproprijaciju zemljišta za koju je, kako kažu, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji nadležan Grad.

To uopšte nje mali posao i on će se verovatno obavljati paralelno sa izgradnjom. Dokle se s tim poslom stiglo, pitanje je za Grad - kažu u Ministarstvu, rekavši da je to razlog zbog koga ne mogu da kažu kada će radovi početi.

U Gradu nisu želeli da govore na ovu temu, ali se poslednjih mesec i po dana u više navrata moglo čuti da prvi građevinski radovi na mostu kreću u maju, uz podsećanje da u ugovoru piše da sve troškove, uključujući i eksproprijaciju zemljišta, po 50 odsto snose i Grad i Republika.

 

Radovi u tri faze:

1. Saobraćajnica T6 od novog Novosadskog do Batajničkog puta - 10 meseci

2. Saobraćajnica od Batajničkog do Zrenjaninskog puta i most - 3 godine

3. Saobraćajnica od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta - 2 godine

Početkom februara ove godine gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da je za most Zemun-Borča urađen glavni projekat i da nema razloga da bude bilo kakvih problema. Takođe, tada je rekao i da sa borčanske strane mosta nema problema s eksproprijacijom, jer je to zemljište u većinskom vlasništvu PKB (koje je odskoro gradsko preduzeće, tako da to zemljište pripada Gradu), dok je sa zemunske strane ovaj posao mnogo komplikovaniji, da će ići postepeno, uz obeštećenje.

Ugovor o izgradnji mosta Borča-Zemun sredinom aprila prošle godine potpisali su gradonačelnik Dragan Đilas, ministarka za NIP Verica Kalanović i zamenik predsednika kompanije “Čajna roud end bridžis korporejšn“ Lu Šan (kineska kompanija koja će graditi most). Kamen-temeljac na zemunskoj strani mosta, u blizini novosadskog puta gde će prolaziti deo pristupnih saobraćajnica, položili su sredinom jula prošle godine predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

Vrednost ugovora je 170 miliona evra, od kojih će 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka, dok će preostalih 15 odsto obezbediti Republika i Grad. Ugovorom je predviđeno i da će angažovanje podizvođača i građevinskog materijala iz Srbije biti u visini ne manjoj od 45 odsto od ukupne cene projekta. Inače, most Zemun-Borča je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je u avgustu 2009. godine potpisan u Pekingu.

Dužina mosta je 1,5 kilometara, a pristupnih saobraćajnica oko 21 kilometar. Kredit za izgradnju mosta Zemun-Borča obezbeđuje Eksim banka. Kamata je tri odsto, grejs period je pet godina, a rok za otplatu 15 godina. Od postavljanja kamena-temeljca u julu 2010. nije urađeno ništa.

 

Izvor: www.vesti-online.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries