Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon05272019

Last update06:30:53 PM

Srbija ne rasprodaje čistu energiju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd -- Kompanija Seći energija i EPS gradiće hidroelektranu na Ibru, vrednu 285 miliona evra, a Srbija će od toga imati samo koristi, kažu u italijanskoj kompaniji.

Projekat „čiste energije”, koji predviđa gradnju više hidroelektrana na reci Ibar i srednjoj Drini, a koji treba zajednički da realizuju italijanska firma Seći energija, EPS i Elektroprivreda Republike Srpske, neće biti na štetu građana, ali ni prirode, kaže Gaetano Makaferi, prvi čovek Seći energije, holding kompanije grupacije "Makaferi”.

Prema njegovim rečima, reka Drina ima takav neiskorišćeni energetski potencijal koji je među najznačajnijima u Evropi, dok projekat Ibar podrazumeva i poboljšanje kvaliteta vode reke i okolnih vodenih pojaseva.

Instalisana snaga hidroelektrana na Ibru biće 103 megavata, proizvodnja 418 gigavat-časova godišnje, a predviđena investicija iznosiće 285 miliona evra. Da bi se proizvelo 418 gigavat-sati godišnje, bio bi potreban vetropark od 330 megavata instalirane snage, sa troškovima procenjenim u iznosu od oko 1.500.000 evra po megavatu instalirane snage i investicija od oko 500 miliona evra, što sa sadašnjim tarifama u Srbiji prelazi granicu ekonomske isplativosti. Projekti za iskorišćenje energije vetra u Srbiji za sada nisu među trenutnim prioritetima kompanije Seći energija, iako to ne isključuje naše buduće zanimanje.

On navodi da se preliminarni sporazum odnosi na projekat izgradnje hidroenergetskih postrojenja na srednjem toku Drine i predstavlja proširenje Sporazuma o strateškom partnerstvu potpisanog 2009. kojim je predviđena zajednička realizacija postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, kapaciteta do hiljadu megavata instalisane snage. 

U sporazumu koji su potpisali Ministarstvo za ekonomski razvoj Italije i Ministarstvo energetike Srbije navodi se lista projekata koji će biti realizovani u okviru strateškog partnerstva između EPS-a i Seći energije koji, osim hidroelektrana na Ibru, uključuju i hidroelektrane na srednjoj Drini, pod uslovom da Republika Srpska da svoju saglasnost. 
Pre samog početka realizacije projekta na srednjem toku Drine očekuje se pristanak i pristupanje Elektroprivrede Republike Srpske. 
Makaferi kaže da će preduzeće za realizacije postrojenja na srednjoj Drini biti osnovano čim Vlada Republike Srpske da svoju saglasnost. Preduzeće će zajednički formirati EPS, Elektroprivreda RS i Seći energija, uz eventualno učešće i drugih partnera. 
Na pitanje kako procenjuje to što je u srpskoj javnosti bilo negodovanja što za ovaj veliki posao nije raspisan tender, on navodi da je Vlada Srbije, u Odluci o projekciji energetskih potreba do 2015. godine, utvrdila da postrojenja na Ibru i Drini spadaju u nadležnost EPS-a preko kog Srbija realizuje deo svojih strateških interesa uz mogućnost udruživanja sa strateškim partnerima. 
Prema njegovim rečima, Seći energija je izabrana kao strateški partner sa italijanske strane u sektoru proizvodnje, a kompanija Terna u sektoru prenosa električne energije u okviru sporazuma o saradnji.

Dobit koju ostvari privredno društvo Ibarske hidroelektrane biće raspoređena između članova proporcionalno njihovim udelima u osnovnom kapitalu društva, odnosno 51 odsto pripašće kompaniji Seći energija, a 49 procenata EPS-u.

U zamenu za izvoz energije u Italiju, srpska strana će dobiti to što će realizacija hidroenergetskih postrojenja na Ibru biti omogućena prihodima italijanske vlade, a takva investicija nije bila obuhvaćena programima EPS-a. Ostvareni prihodi biće od dva do tri puta veći u odnosu na cenu energije na tržištu Balkana, mogućnost da se jednog dana, kada se iscrpe podsticajne mere italijanske vlade i otplate uložena sredstva, ta energija računa kao energija proizvedena iz obnovljivih izvora koja pripada Srbiji.

Izrada projektne dokumentacije za postrojenja na Ibru poverena je Institutu „Jaroslav Černi” u Beogradu, a upravo u cilju obezbeđivanja najvišeg stepena zaštite tog područja. 

Preduzeće Ibarske hidroelektrane ima za cilj prodaju proizvedene energije pod najboljim tržišnim uslovima koje u ovom času u Evropi pruža italijansko tržište koje će kroz podsticajne mere omogućiti dva do tri puta veće prihode u odnosu na prihode koje bi bilo moguće ostvariti na osnovu cene energije na tržištu Balkana. 
Shodno tome i EPS će moći da svoj deo dobiti od ovog posla iskoristi za kupovinu proporcionalno veće količine energije.Ukoliko bi se tržišni uslovi promenili, preduzeće Ibarske hidroelektrane primeniće najpogodniju komercijalnu politiku budući da nikakva obaveza izvoza električne energije u Italiju ne postoji.

Makaferi kaže da trošak proizvedenog kilovat-sata nije značajna stavka. Troškovi ulaganja u hidroelektrane na reci Ibar kreću se od oko šest do osamevrocenti po kilovat-satu godišnje proizvodnje, a rok povraćaja uloženih sredstava je u proseku osam godina. 
Kako dodaje, ne postoji nikakva obaveza izvoza u Italiju električne energije proizvedene u hidroelektranama na Ibru i srednjoj Drini.

 

 

Izvor: www.b92.net 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries