Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05242019

Last update06:30:53 PM

Nasukan tanker sa tonama nafte

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Hrvatski brod „Siscija" već šest dana nasukan je na sprudu nedaleko od Šapca, na 96. kilometru od Beograda. Meštani strahuju od ekološke katastrofe.
Hrvatski rečni tanker-samohotka „Siscija", sa oko hiljadu tona eko-dizela, već šest dana je nasukan na rečnom sprudu na Savi nedaleko od Šapca, na 96. kilometru od Beograda. Svi pokušaji oslobađanja broda do sada su bili neuspešni, a meštani najbližeg sela, Mrđenovca, i ostalih mesta duž toka reke strahuju od izlivanja nafte i ekološke katastrofe.

Prema rečima Radisava Simića, oficira Odeljenja rečne policije, tanker u vlasništvu kompanije „Dunavski lojd" iz Siska išao je od Bosanskog Broda ka Pančevu, a nasukao se prošle subote oko 18.30 časova.

- Pokušali su neki brodovi da ga iščupaju iz peska u koji je upao, ali bezuspešno. U Lučkoj kapetaniji smatraju da nema opasnosti od izlivanja nafte - kaže Simić za Press.

Greška navigatora

Meštani Mrđenovca pričaju da se na brodu nalazi četvoročlana posada i da svakodnevno komuniciraju sa njima.

- Jedan momak sa broda nam je rekao da su se nasukali zbog greške navigatora. Omašili su plovni put i završili na peščanom sprudu. Često se dešava da se ovakvi brodovi zaglave, jer Hrvati ne poznaju put, a ovi sa broda su nam se požalili i da reka nije obeležena kako treba. Ovaj deo Save je pun ribe i ne daj bože da procuri onolika nafta koju prevoze. Sva riba odavde do Beograda će pomreti - priča nam meštanin, kojeg smo zatekli u blizini nasipa.

Put nije obeležen

Prema saznanjima Pressa, deo plovnog puta reke Save nije obeležen pa je moguće da je to jedan od razloga incidenta na reci.

Kako Press saznaje, brod nema odgovarajuću opremu za zaštitu, koja je obavezna prilikom prevoza opasnih materija. Ipak, u „Dunavskom lojdu" tvrde da nema opasnosti od izlivanja nafte.

- Tanker je prevozio oko hiljadu tona naftnih derivata iz Bosanskog broda i nasukao se u subotu uveče u blizini Šapca, tačnije kod mesta Mrđenovac, jednoj od najkritičnijih tačaka na plovnom putu - govori za Press kapetan Kapetanije pristaništa u Sremskoj Mitrovici Stevan Živanov.

Direktor „Dunavskog lojda" Velibor Gacik kaže da su pokušali rezervnim brodom da izvuku „Sisciju", ali da nisu uspeli, pa sada čekaju da poraste vodostaj i nadaju se da će tanker tada moći da nastavi plovidbu.

Inspektori na terenu

Načelnica vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Ljiljana Anđelić kaže za Press da je vodoprivredni inspektor bio na terenu.

Problemi na Savi i Dunavu

10. septembar 2008.

Dvadesetak dana u Savi kod Mrđenovca, na 94. kilometru od Beograda, stajao je nasukan brod „Panon", veliki samohodni bager, koji je upućen u BiH.

31. oktobar 2008.

Na Dunavu kod Apatina nasukao se zbog niskog vodostaja brod iz Novog Sada, koji je prevozio evrodizel.

3. jun 2009.

Hrvatski rečni tanker „Opatovac", koji je prevozio 912 tona dizela, nasukao se kod mosta preko Save, nedaleko od Šapca.

9. jun 2010.

Šlep sa 1.000 tona đubriva nedelju dana je bio nasukan kod Pančevačkog mosta u Beogradu.

- Sve je u redu i nema opasnosti od izlivanje nafte. Ipak, da se, ne daj bože, tako nešto desilo, inspektori bi obavestili hidrometeorološki zavod, kako bi uzeli uzorke vode, a na teren bi izašli i ekološki inspektori. U takvim situacijama odmah se sprečava i da voda stigne u sistem za vodosnabdevanje - objašnjava Anđelićeva.

 

Izvor: www.pressonline.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries