Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun07122020

Last update06:30:53 PM

Japan obustavio lov na kitove nakon sukoba sa ekolozima

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nakon sukoba sa aktivistima "Društva morskih pastira" za očuvanje mora, ekološke grupacije sa sedištem u SAD, koji su progonili matični brod japanske flote kitolovaca, Japan je obustavio svoj redovni godišnji lov na kitove na Antarktiku. Prema rečima zvaničnika japanske agencije za ribarstvo, lov na kitove je ”za sada” obustavljen iz bezbednosnih razloga.

Komercijalni lov na kitove zabranjen je još 1986, ali Japan koristi propise koji dozvoljavaju lov radi naučnih istraživanja. Protiv ove zabrane lova zvanični protest su uložili i Norveška i Island, koji i dalje nastavljaju komercijalni lov.

Japan tvrdi da je lov obustavljen još 10. februara, ali ne želi da precizira hoće li lovačka ekspedicija, koja se obično završava krajem marta, za ovu godinu biti konačno otkazana.

Japanska flota ima 180 ljudi na 4 broda, koji tokom zimske sezone u Južnom okeanu ulove i do 950 kitova, ali borbeni ekolozi veruju da ovog puta nije uspela da ulovi više od 30, što smatraju svojim velikim uspehom.

Mada se lov zvanično sprovodi u naučne svrhe, mnogo kitovog mesa završi i na tanjiru. Ova vrsta mesa za većinu Japanaca ne predstavlja redovan deo ishrane, ali većina njih se protivi ovakvim ekološkim akcijama, koje doživljavaju kao neopravdano strano mešanje u svoju kulturnu tradiciju.

Nasuprot tome, zemlje protivnici lova na kitove, predvođene Australijom i Novim Zelandom, kao i brojne grupe ekologa, smatraju ovu vrstu lova nepotrebnom i okrutnom.

 

Izvor: www.blic.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries