Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed07082020

Last update06:30:53 PM

Mađarska: Crveni mulj i dalje zagađuje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Otpadna voda iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske i dalje sadrži toksične hemikalije koje ugrožavaju lokalnu reku, uprkos operaciji čišćenja terena, saopštila je organizacija "Grinpis".

Ova međunarodna grupa za zaštitu prirode apelovala je da Evropska unija odmah izvrši pritisak na mađarsku vladu, radi zaustavljanja konstantnog zagađenja.

Desetoro ljudi poginulo je u oktobru prošle godine, kada se crveni mulj izlio iz fabričkih rezervoara i zahvatio obližnje selo Kolontar, udaljeno 45 kilometara od Dunava. "Grinpis" je uzeo uzorke vode sa šest lokacija duž kanala za otpadnu vodu koji se uliva u potok Tornu. Torna je deo rečnog sistema koji se uliva u Dunav.

Uzorci su poslati na analizu u laboratoriju u Budimpešti i Agenciji za zaštitu životne sredine u Beču, koja je pronašla 1.300 mikrograma arsenika po litru vode. Važeća granica bezbednosti u Austriji je 100 mikrograma.

Komentatori navode da je vlada oštro kritikovala odnos firme prema životnoj sredini, ali da želi da sačuva fabriku i 1.300 radnih mesta.

 

Izvor: www.021.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries