Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue01212020

Last update06:30:53 PM

Vikinzi su misterioznim kamenjem utvrđivali položaj Sunca?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vikinzi su poznati kao odlični moreplovci iako se nisu služili kompasima; je li im pomoglo tzv. sunčevo kamenje?

Vikinzi su se na moru navodno orijentirali pomoću tzv. Sólsteinnen odnosno sunčevog kamenja koje im je pomoglo da u svakom trenutku i bez obzira na vremenske prilike točno odrede položaj Sunca. Znanstvenici već godinama pokušavaju dokazati istinitost te teorije koja se na sjeveru prenosila s koljena na koljeno.

Vikinzi su poznati po svojim nautičkim vještinama, a na putovanjima između Norveške, Islanda i Grenlanda prošli su više tisuća nautičkih milja, bez kompasa koji u njihovo vrijeme (prema današnjim saznanjima) nije postojao. Legende o Vikinzima zabilježene su u islandskom zakoniku Gragas te u nordijskoj mitologiji u pričama o junaku Sigurdu koji je na upit kralja Olafa sunčevim kamenom utvrdio točan položaj Sunca koje se nije vidjelo golim okom.

Danski arheolog Thorkild Ramskou utvrdio je još 1967. da se pod sunčevim kamenjem zapravo podrazumijevaju kristali koji polariziraju svjetlost, poput islandskog (prozirnog) kalcita. Istraživanja koja od 2005. zajedno provode stručnjaci iz Švedske i Mađarske potvrdila su da do polarizacije svjetlosti s neba dolazi unatoč oblačnom ili maglovitom vremenu, piše Philosophical Transactions of the Royal Society B.

"Vikinzima je polarizirajući efekt doista mogao služiti za orijentaciju na moru. Efekt je znatno manji kada su oblaci gušći, ali je i dalje uočljiv", napisali su voditelji studije Gábor Horváth i Susanne Åkesson. Daljnjim istraživanjima će se utvrditi je li smanjena polarizacija dovoljna za točno utvrđivanje položaja Sunca. Kritičari upozoravaju da arheolozi još nisu pronašli dokaze koji povezuju vikinšku navigaciju s odgovarajućim sunčevim kamenjem.

 

Izvor: www.metro-portal.hr 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries