Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat10242020

Last update06:30:53 PM

Riba dobila kiseonik

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

PALIĆ - Posle velikog pomora ribe i dve turističke sezone obeležene upozorenjima da nije preporučljivo kupanje u Palićkom jezeru, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da se „najzad došlo do konkretnog rešenja i studija koje su bile preduslov da se krene u potragu za novcem“.

Prema njegovim rečima, Palić će narednih godina biti mesto gde će se primenjivati nekoliko različitih metoda, pre svega za odmuljavanje.

- Verujem da ćemo kada je u pitanju prečistač uspeti da smanjimo ulivanje svih supstanci koje su dovele do zagađenja i da ćemo drugim merama sprečiti ulivanje štetnih materija, onih koje dolaze iz poljoprivrede. Situacija na Paliću je daleko bolja nego pre dve godine, a tome je doprinelo i upumpavanje sveže vode.

Međutim, trajno rešenje se mora naći kroz ozbiljnu investiciju za šta je deo novca obezbeđen, a deo ćemo obezbediti saradnjom sa stranim ambasadama i međunarodnim organizacijama - rekao je Dulić.

Da se kvalitet vode u Paliću popravio potvrđuje i biolog Javnog preduzeća „Palić Ludaš“ Blagoje Lečić. On kaže da je tome najviše doprinelo ulivanje kvalitetnije vode iz prečistača i upumpavanje vode cisternama iz sistema Tisa-Palić što je i spaslo živi svet u jezeru.

- Ozbiljnijih uginuća nismo imali, ali i dalje postoji ozbiljan problem sa muljem za koji je urađen projekat. U jezeru se nalazi srebrni karas i babuška i zbog kvaliteta vode kakav je bio i kakav je sad trenutno riba nema dovoljno hrane i neuhranjena je. Dobro je što uopšte preživljava, zbog čega se i zaštitari i sportski ribolovci nadaju što skorijem odmuljavanju - kaže Lečić.

Izgladneloj ribi zbog niskih temperatura poslednjih dana život je dodatno zagorčao led, zbog čega je juče počelo pravljenje “odušaka”. Da ne bi ostale i bez vazduha, napravljeno je 40 rupa u ledu veličine jednog kvadratnog metra. Lečić kaže da je led dostigao debljinu od devet centimetara, ali da još nije bezbedan za građane, odnosno klizače rekreativce.

- Veoma oprezno smo se kretali zaleđenom jezerskom površinom, jer je negde debljina pokrivača tek pet centimetara, a na najzaleđenijim mestima je dostigla devet centimetara. U akciju smo krenuli od Ribarske kolibe prema Muškom štrandu i motornom testerom smo napravili probne oduške da bismo oslobodili gasove i obezbedili dovoljno kiseonika za živi svet u jezeru - rekao je Lečić.

Bacili jabuke u jezero

Iako je većina Palićana savesna i zna potrebe jezera, ima i onih koji bacaju smeće u njega. Tako je lane neko u Palić bacio nekoliko stotina kilograma jabuka što je izazvalo vrenje i sporadično uginuće ribe.

 

Izvor: www.blic.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries