Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07142020

Last update06:30:53 PM

Rekordna potrošnja ribe u svetu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

RIM  - Riba je sve prisutnija u ljudskoj ishrani zahvaljujući bumu industrije uzgajanja, ali u okeanima jata riba nastavljaju da se smanjuju uprkos međunarodnih napora da se reguliše i zustavi prekomerni ulov.

 

Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) danas kaže da nema poboljšanja u stanju ribljeg sveta i da je ukupan procenat prekomernog ulova nesto veći nego 2006.

Od lova i uzgoja ribe živi oko 540 miliona ljudi - osam procenata svetskog stanovništva, navodi FAO. U ishrani, na ribu dolazi 15,7 odsto unetog životinjskog proteina.

Najveća zasluga je na ribljim farmama koje su na putu da prestignu ribolov kao glavni izvor ribe za hranu. Početkom pedesetih godina, uzgajališta su prozivodila manje od milion tona ribe godišnje. Pre dve godine dala su 52,3 miliona tona u vrednosti od 98,4 milijardi dolara.

Na otvorenom moru, broj ribe se smanjuje zbog prevelikog i ilegalnog ulova koji lovcima donosi od 10 milijardi dolara do 23,5 milijarde dolara godišnje, kaže FAO.

Procenjuje se da je oko 32 odsto svetskog ribljeg sveta ugroženo i da mora da bude hitno oporavljeno.

Izveštaj kaže da je drugih 15 proceneta svetske ribe koju FAO prati izložen premalom ili umerenom ulovu, što znači da može da pruži više.

 

Izvor: www.naslovi.net 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries