Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05242019

Last update06:30:53 PM

Ribari u dramatičnoj akciji izvlačenja dva jedriličara iz oluje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NACIONALNA središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci koordinirala je akciju traganja i spašavanja u kojoj je ribarica "Nebeski" noćas nasred Jadrana spasila motornu jedrilicu "Nage Libre" s dva člana posade te je jutros oko 9.30 sati doteglila u luku Komiža na otoku Visu.

Kako javlja ministarstvo mora, Središnjica je poziv u pomoć zaprimila sinoć u 20.22 sati s jedrilice dužine 13,55 m, američke zastave, na kojoj su se nalazili Hrvat i Belgijanac. Jedrilica je bila na putu iz marine Tribunj kod Šibenika prema Italiji, a na sredini Jadrana oko 23 nautičke milje južno od otoka Visa, doživjela je kvar motora te se zbog olujne bure našla u pogibeljnoj situaciji.

"Nakon što je uspostavljen stupanj pogibli Središnjica je zbog velike udaljenosti pozicije pogibli u akciju spašavanja uključila najbliže trgovačke i ribarske brodove. Putem  Sustava nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS), u blizini su locirani strani trgovački brodovi "Meganisi" i "CSK Grandeour" te su upućeni u pomoć brodolomcima", navodi se u priopćenju.

"U isto vrijeme Središnjica je stupila u kontakt s ribarskim brodom "Nebeski", luke upisa Rijeka, čiji je zapovjednik Robert Mršić, iako se nalazio 23 nautičke milje od mjesta pogibli, odlučio da se usprkos olujnom vjetru i ogromnim valovima uključi u akciju spašavanja. Taj se ribarski brod nalazio u zaklonu kod otočića sv. Andrija i čekao povoljno vrijeme da bi bacio mreže", dodaje se.

"Nakon višesatne borbe s olujnim morem ribarica „ Nebeski“ se oko ponoći uspjela približiti jedrilici u nevolji te je uhvatiti u tegalj. Uz velike napore jutros je doteglila jedrilicu u sigurnu luku. Tijekom pokušaja da osposobi motor na jedrilici skiper Predrag Ambreković iz Zagreba zadobio je teže ozljede prijeloma rebara, a drugi član posade Belgijanac Leenders Rudolf  je u stanju šoka. Dolaskom u luku Komiža pružena im je hitna pomoć, a organiziran im je i hitan prijevoz helikopterom u splitsku bolnicu. Brodolomce je ispitala Ispostava Komiža i napravila zapisnik o pomorskoj nezgodi", javlja ministarstvo.

 

Izvor: www.index.hr

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries