Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06222021

Last update06:30:53 PM

Bez plata šest meseci

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SOMBOR - Radnici brodogradilišta „Terra Trade Brodoremont“ iz Bačkog Monoštora postali su rekorderi u dužini štrajka koji traje neprekidno od septembra prošle godine i nastavlja se. Oko 130 zaposlenih traži zaostale zarade i očekuje od vlasnika da omogući nastavak rada.

Radnici su čak bili spremni da pokrenu stečaj brodogradilišta. Od toga su odustali u poslednjem momentu verujući obećanjima da će do kraja 2010. godine biti isplaćene dve zarade i nastavljen posao na započetom brodu. Od obećenja je prošlo mesec i po dana.

Monoštorski graditelji koji su proteklih decenija pravili brodove uglavnom za Holandiju već mesecima nemaju posla, a ni plate. Zarade im nisu isplaćene od juna. Bez dinara su dočekali i božićne i novogodišnje praznike. Jedina pomoć koju su dobili bila je od njihovog sindikata koji im je obezbedio po tri kilorama ribe pred Božić po novom kalendaru i paketiće za decu, dok su od Pokrajinskog sekretarijata za rad dobili pakete sa prehrambenim proizvodima i kućnom hemijom.

- Jedan od naših vlasnika Vladimir Šekrevsi obećao je nastavak proizvodnje i isplatu zarada. Poslove na tankeru koji radimo sa holandskog kupca trebalo je da nastavimo u novembru uz isplatu junske zarade i to u proseku od 26.000 dinara. Julsku zaradu u visini minimalca trebalo je da dobijemo do 20. decembra. Međutim, sada smo na početku januara, a ništa nije ispunjeno, pa zato nastavljamo štrajk - kaže predsednik Samostalnog sindikata u „Brodoremontu“ Saša Lukić.

Radnici koji su neophodni u brodogradilištu dolaze svakodnevno na posao, a ostali se smenjuju. U međuvremenu, pokušavaju neki dinar da zarade tamo gde ima posla.

- Na početku štrajka bilo nas je 130. Toliko nas ima i sada. Svi želimo da ostanemo ovde da radimo - kaže Lukić.

Nezvanično se u Bačkom Monoštoru pominje da je holandski partner dao garancije i da će biti obazbeđen kredit za nastavak rada u brodogradilištu, pa bi možda uskoro brodari posle višemesečnog štrajka mogli krenuti na posao. Tanker za dugogodišnjeg kupca iz Holandije je urađen 80 odsto. Kada će biti završen, još niko ne zna. Nezvanično se u Bačkom Monoštoru pominje da je holandski partner dao garancije da će biti obezbeđen kredit za nastavak rada u brodogradilištu

 

Izvor: www.blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries