Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon08102020

Last update06:30:53 PM

Vade bombe iz Dunava, ali ne i olupine brodova

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NEGOTIN - Čišćenje Dunava od projektila iz NATO bombardovanja 1999. godine u luci Prahovo počeće najkasnije do 1. aprila, najavljeno je iz Centra za razminiranje. Međutim, za vađenje olupina nemačkih vojnih brodova potopljenih u ovom sektoru 1944. godine koji otežavaju plovidbu, novac nije obezbeđen. U vreme niskog vodostaja olupine nemačkih brodova izrone iz Dunava, a reka povremeno na obalu izbacuje neeksplodirane mine.

Tender za čišćenje Dunava od projektila zaostalih iz NATO bombardovanja 1999, u luci Prahovo trajaće do 28. februara 2011. godine i za taj posao rezervisano je 3,8 miliona evra IPA fondova. Radovi će trajati dve letnje sezone, odnosno 18 meseci.

Kako najavljuju iz Centra za razminiranje, polovinom januara, oni će sa predstavnicima delegacije EU i Centra obići tu zonu, posle čega će uslediti podnošenje ponuda i odabir izvođača. To znači da će ove godine, a najverovatnije i sledeće godine, izostati vađenje nemačkih vojnih brodova potopljenih krajem Drugog svetskog rata. U delu Dunava kod Đerdapske klisure i luke Prahovo u dužini od devet kilometara, nalazi se oko 20 nemačkih ratnih brodova, potopljenih 1944. godine. Olupine na rečnom dnu otežavaju plovidbu i predstavljaju opasnost, jer se u njima nalaze zaostala eksplozivna sredstva. U plovidbenim kartama na Dunavu jedino za lokaciju Đerdapske klisure nema ucrtanog plovnog puta upravo zbog opasnih mesta na kojima se nalaze potopljeni brodovi. Kapetan Srećko Nikolić iz Lučke kapetanije Prahovo kaže da se promet Dunavom povećava, a da potopljeni brodovi ometaju plovidbu, čak i kad je vodostaj veći.


- Plovidba se odvija uskim kanalom i to samo u jednom pravcu. Na mimoilaženje brodovi zbog olupina potopljenih brodova čekaju od 40 minuta do četiri sata. Nadamo se da će projekat vađenja brodova ipak uskoro biti realizovan - kaže Nikolić.


Inače, u sektoru Dunava od Mihajlovca do Prahova potopljeno je 177 plovila nemačke crnomorske flotile, koje su Nemci sami, septembra 1944. godine, u operaciji “Dunavski vilenjak” potopili povlačeći se pred Crvenom armijom. Projektom vađenja nemačkih olupina, koji je pripremila Evropska agencija za rekonstrukciju, predviđeno je da se iz Dunava nizvodno od HE “Đerdap dva” izvuče 12 potopljenih brodova, a cena tog poduhvata je oko 12 miliona evra.

Krajem leta 2006. godine obavljena su opsežna merenja položaja i dimenzija potopljenih olupina, dok su ekipe ronilaca ispitivale stanje opreme i potopljenih mina koje bi, nakon šest i po decenija, trebalo da ugledaju svetlost dana.

Nemačka neće preuzeti brodove

Potapanje nemačkih brodova na Dunavu još je obavijeno velom tajne, a u Krajini se pominje da su Nemci brodovima prevozili tovare zlata zaplenjene u istočnoj Evropi i da zbog toga nisu dozvolili da padnu u ruke Crvenoj armiji ni po cenu da potope celu flotilu, pa čak i nepokretne ranjenike. Zbog toga su, priča se, Nemci insistirali da odmah po vađenju, kao jedini vlasnici, preuzmu sve olupine iz Dunava.

- Ostaci potopljenih brodova neće biti vraćeni Nemačkoj. Biće sklonjeni na sigurno i bezbedno mesto u pogledu zaštite životne sredine koje će prethodno biti odabrano - potvrdili su “Blicu” u Evropskog agenciji za rekonstrukciju.

 

 

Izvor: www.blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries