Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05242019

Last update06:30:53 PM

Alasu novi čamac od Miličića

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SREMSKA KAMENICA - Kad je Marinko Šolak (64), ribar iz Sremske Kamenice, pomogao mladiću na Dunavu da izbegne sudar sa brodom tegljačem, nije znao da je sigurne smrti spasao poznatog košarkaša Darka Miličića. Pre nekoliko dana su Darko i njegov otac Milorad došli sa poklonom kod alasa, ali Marinko ni tada nije poznao čuvenog sportistu. Čak je rekao da bi tako visok momak trebalo da trenira košarku.

-Susret sa tegljačem se dobro završio i mislio sam da će se momak kojem sam pomogao držati dalje od reke. Poklon me je iznenadio jer ne smatram da sam nešto posebno učinio. Našao sam se na reci kada je mladiću bila potrebna pomoć i učinio sam što sam mogao - priča Marinko Šolak.

Ribar iz Sremske Kamenice je bio više nego iznenađen kada je video da su mu momak koga je spasao i njegov otac doneli novi motor od 9,8 konjskih snaga. Spontano mu je izletelo iz usta da će morati da proda stari čamac jer bi se raspao kada bi na njega stavio novu grdosiju od motora.

- Ne moraš da ga prodaješ jer upravo stiže i novi čamac koji odgovara motoru od 9,8 konjskih snaga - rekao je spasiocu čuveni košarkaš.

Marinko se seća kišnog oktobarskog popodneva kada je kod Šodroša zabacio udice. Odjednom je čuo da neko zove u pomoć, a potom je primetio gliser koji pluta na plovnom putu Dunava. Da nesreća bude veća, iz pravca Mosta slobode približavao se brod koji je gurao četiri barže, a sa suprotne strane išao je drugi direktno na gliser. Marinko je shvatio da što pre mora da pomogne momku kome je otkazao motor nasred reke.

- Kada sam mu se približio, iz glisera mi je dobacio uže kojim sam pokušao da ga povučem sa plovnog puta. Ali posle nekoliko trenutka ono je puklo. Doviknuo sam mu da rešenje postoji i dobacio mu lanac koji je on privezao za gliser - priča Marinko. 

Iako je bio priseban, ribar priznaje da je bilo gusto kada se iz pravca Beočina približio treći brod. Starim čamcem i dotrajalim motorom gliser je mogao da vuče samo vozeći u rikverc jer tada ima najjaču snagu. Ali voda je navirala u moderno polovilo i spasavanje se odvijalo sporo. Kada ga je odvukao na stranu prema Šodrošu, na par metara je prošao ogromni brod. Posle duge borbe i spasavanja, mladić je alasu pružio ruku i pitao ga kako može da mu se oduži. Marinko mu je rekao da ništa nije dužan, ali da ako želi da popričaju, može da dođe na piće u restoran u Kamenici. Potom se vratio na reku i nastavio da peca.

Od tada je prošlo više od jedne godine. Darko je zaboravio ime restorana, ali ne i pomoć nepoznatog čoveka. Njegov otac Milorad sve vreme se raspitivao za alasa sa velikim brkovima. Pronašli su ga i odneli mu nov čamac sa novim motorom.

- Kada na proleće počne lovna sezona, registrovaću novi čamac, a stari ću da sačuvam - priča Marinko.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries