Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed05222019

Last update06:30:53 PM

Manji porez za auto

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Uskoro izmene zakona kojima se smanjuje namet na posedovanje vozila. Vlasnici vozila starijih od 20 godina plaćaće 20 odsto iznosa.

OD naredne godine, svi vlasnici automobila, motocikala, teških tricikala i teretnih vozila čija je masa manja od tri i po tone, a koji su stari 20 i više godina, plaćaće 20 odsto od propisanog iznosa poreza na upotrebu. Sličnu povoljnost će, zahvaljujući predloženim izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, o kojima će se raspravljati u Skupštini ovih dana, dobiti i vlasnici čamaca, brodova i ugostiteljskih objekata na vodi.

Porez na upotrebu vozila, čamaca, motocikala i ostalih dobara koji su predmet navedenog zakona plaća se za period od jedne godine.

Građani su u prethodnoj godini često negodovali zbog načina na koji je Vlada utvrdila obaveze onih koji poseduju bilo koju vrstu vozila ili plovila. Najčešće zamerke odnosile su se na činjenicu što vlasnici starih a jakih mašina, po postojećem zakonu, plaćaju porez koji je često viši i od vrednosti samog vozila. Pored toga, uočeno je da je u prethodnoj godini došlo do značajnog smanjenja broja plovila kojima je produžena plovidbena dozvola, a čijem izdavanju prethodi plaćanje poreza.

Ministarstvo finansija je, inače, značajno umanjilo i poreze na nove čamce. Tako je, recimo, za čamce bez kabine, dužine do deset metara i motorom do 73,60 KV, namet bio 33.750 dinara, a prema predlogu iz izmena zakona, iznosi 10.000 dinara. Za čamce sa kabinom, dužine do pet metara i snagom motora do 96,60 KV, porez je bio 74.250 dinara, a prema predlogu izmena - 15.000 dinara.

Izmene zakona prvi put predviđaju oporezivanje porezom na upotrebu motornih vozila na registraciju pojedinih “novih” vrsta vozila - motocikle sa bočnim sedištem i teške tricikle. Ona, naime, nisu pojmovno ni postojala do početka primene zakona kojim se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, pa nisu ni bila predmet oporezivanja.

Ponuđenim izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, ukida se porez na upotrebu mobilnih telefona. Ovaj namet, koji je u prethodnoj godini značio deset odsto veći račun svakog korisnika mobilnih telefona u Srbiji, doneo je prošle godine budžetu prihod od pet i po milijardi dinara.

 

UMANJENJE PO OSNOVU STAROSTI

15 % popusta - kod motornih vozila preko pet pa do osam navršenih godina starosti

25 % popusta - kod motornih vozila preko osam pa do 10 navršenih godina starosti

40 % popusta - kod motornih vozila preko deset pa do 20 navršenih godina starosti

20 % iznosa - od propisanog iznosa poreza, kod motornih vozila starosti 20 i više godina

 

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries