Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon05272019

Last update06:30:53 PM

Maldivi tonu!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prema aktuelnim proračunima stručnjaka UN za klimu, nivo mora bi tokom narednih 90 godina zbog otapanja polarnog leda mogao da naraste za 60 centimetara. To je za stanovnike Maldiva užasna vizija.

U školskoj nastavi u Maleu, glavnom gradu Maldiva, klimatske promene su važna tema. Maldivi su kompleks od 1200 ostrva, od kojih je 200 naseljeno. Najviša tačka Maldiva nalazi se na metar i po nadmorske visine.

Predsednik države Mohamed Našid, deli zabrinutost svojih sugrađana: „Naravno da smo zabrinuti. Svi ćemo umreti! Ljudi se boje da ima sve manje ribe, da će nam nestati vode za piće, jer more ispira sve veće poteze tla. Mi smo ostrvljani – to je naša sudbina: da budemo okruženi vodom!“.

Veštačko ostrvo

Da bi na Maldivima i dalje moglo da se živi, sada se pravi veštačko tlo. Nekoliko kilometara severoistočno od glavnog grada Malea, već godinama nastaje novo ostrvo. Na dva kvadratna kilometra površine istovaruju se koralno đubrivo i šljunak. To ostrvo će biti metar više od ostalih i biće zaštićeno betonskim zidovima. Koštalo je više od 10 miliona dolara. Zove se Hulhumale. Tu već živi 3000 ljudi, a planirano je da ih bude 30.000. Na njemu su već sagrađene škola, bolnica, prodavnice i jedna džamija.

Abdulah Asvan (21) ovamo je došao sa jednog malog ostrva severno od Malea. Tamo se njegova porodica više nije osećala sigurno. „Deo peščane plaže je progutalo more. Kuća mojih roditelja je blizu plaže, ali sada nam talasi već udaraju o zidove. Majka mi je rekla da tako nešto još nije doživela. Mala luka, sagrađena uz pomoć vlade, gotovo je uništena“, kaže Abdulah.

Posle Maldiva - London ili Njujork

Glavobolje stanovnicima Maldiva na zadaje samo porast nivoa mora, već i njegovo navodno zagrevanje o kome govore stručnjaci UN. Prema njihovim tvrdnjama, do kraja veka temperatura Indijskog okeana će porasti za 1 do 3 stepena.

Zbog toga će nastajati mnogo više opasnih ciklona, kaže profesor geografije na Bonskom univerzitetu, Hans Georg Bole. „Zagrevanje mora će dovesti do oslobađanja nove energije, što će pogodovati razvoju tropskih orkana. To je posebno opasna pretnja za Maldive“, kaže profesor Bole.

Reč je o globalnom preživljavanju. Jer, ako sutra propadnu Maldivi, prekosutra će na redu biti London ili Njujork.

 

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries