Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed05222019

Last update06:30:53 PM

Rusija nema para za nosače aviona

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ruska vojska priznala je da joj nedostaje novac za gradnju nove flote nosača aviona i da, uprkos ranijem obećanju, neće praviti nove brodove narednih najmanje deset godina.

"Državni program za naoružanje u periodu od 2011. do 2020. godine ne predviđa gradnju nosača aviona", izjavio je Interfaksu neimenovani zvaničnik u ruskom Ministarstvu odbrane.

On je dodao da sredstva kojima vojska trenutno raspolaže omogućavaju izradu novih projekata, ali ne i gradnju velikih brodova.

Ovaj komentar je retko javno priznanje da vojska ima problema da realizuje nameru predsednika Dmitrija Medvedeva o modernizaciji mornarice čija tehnologija potiče iz vremena Sovjetskog Saveza, zbog čega je izgubila dominaciju na otvorenim morima.

Ministar odbrane Anatolij Serdjukov potvrdio je da ne postoje planovi o gradnji nosača aviona do 2020. godine.

Sovjetski Savez je imao pet ovakvih brodova na vrhuncu moći, a Rusija trenutno ima samo jedan, brod "Admiral Kuznjecov".

Radi poređenja, SAD imaju 11 operativnih i šest rezervnih nosača aviona, a u toku je gradnja još tri.

Medvedev je 2008. godine objavio ambiciozan vojni program za čiju realizaciju se, kako je tada rekao, novac neće štedeti.

Komandant mornarice admiral Vladimir Visocki tada je izjavio da Rusija namerava da izgradi šest novih nosača aviona, po tri za pacifičku i severnu flotu.

 

Izvor: www.vesti-online.com

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries