Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue01212020

Last update06:30:53 PM

Nikola Hajdin: Most na Adi biće simbol Beograda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Most preko špica Ade Ciganlije biće ukras Beograda i vredeće svaki dinar koji je u njega uložen. Ne računajući mostove koji se grade, prestonici nedostaju još barem dva mosta, i to drumski preko Save i drugi preko Dunava kod Vinče, kaže u razgovoru za „Blic“ akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU i naš najveći mostograditelj.

Zajedno sa kolegom Ljubomirom Jevtovićem projektovali ste Novi železnički most. To je jedan od retkih železničkih mostova sa kosim kablovima...


- Šezdesete godine prošlog veka karakteriše pojava novog sistema građenja mostova sa kosim zategama. Reč je o sistemu koji je u doba kada sam počeo da projektujem bio potpuno nov. To je bio prvi most u svetu za železnički saobraćaj napravljen po sistemu kosih zatega.

Koje su prednosti tog sistema gradnje mostova?
- Zamislite jedan most sa stubovima u vodi. Svaki taj stub podupire mostovska greda. Ako umesto tih stubova zakačim most kablom, znači umesto da ga pritiskam, ja ga vučem za “uši”. Taj kabl sada zamenjuje stub. To je posebno pogodno kod velikih raspona mostova jer nekada nije isplativo praviti mostove sa stubovima. Druga prednost je ta što u velikim rekama svaki stub koji se nalazi u reci predstavlja smetnju za saobraćaj i plovni put.


Most preko špica Ade takođe će imati kose kablove. Da li je to bilo jedino rešenje?
- Nije, ali je najbolje rešenje. Mogao je umesto toga da bude i most sa lukom, ali je veliko pitanje kako bi se taj luk ponašao na Savi. Velika mana mostovske konstrukcije u obliku luka je to što ona ima sile koje deluju na temelje, koje razupiru most. Te kose sile ne mogu se lako primiti. Luk šalje kose sile koje mora neko da primi u temeljima. Dolazimo do toga da je neophodan veliki temelj mosta. Ilustracije radi, temelj mosta u Novom Sadu koji ima luk je jedna ogromna “hala”, građevina ispod zemlje koju vi ne vidite. Taj deo je pod zemljom i on prima sile iz luka, veliki je reda veličine oko 40x30 metara.


Beograd ima šest mostova. Koji most je trenutno u najgorem stanju?
- Po hitnosti za opravke prvi je most Gazela, a on je najvažniji za prelazak preko reke. Bilo je predloga da se Gazela zatvori za saobraćaj u potpunosti zbog ovih radova, ali kada bi se to uradilo Beograd bi bio podeljen praktično na dva posebna dela. Gazela služi dobro 40 godina, podnosi terete koji su dva i po puta veći od onih za koje je projektovana i bilo je krajnje vreme da se rekonstruiše.


Ne računajući kineski i most preko Ade, prema vašem mišljenju, koja je lokacija pogodna za gradnju neke nove prekorečne veze?
- Izuzetno povoljnih lokacija nema. Jer u gradu koji je već izgrađen teško je da se ubaci most. Međutim, gužve su toliko velike da se mora misliti i na sledeće mostove. Kad-tad postaće neophodan još jedan most preko Save, pored mosta preko Ade Ciganlije. Što se tiče Dunava, posle mosta Borča-Zemun doći će na red most koji povezuje širu okolinu, a to je most kod Vinče koji će biti deo puta ka Banatu i dalje ka Rumuniji. Drugi most preko Dunava moraće da se napravi kod Ade Huje, taj most će biti u okviru jednog prstena oko Beograda, odnosno deo obilaznice.


Često se u medijima pominje i metro most. Kakav je vaš stav?
- Metro most je manje-više gotova stvar. On će se graditi pored Brankovog mosta jer se on nalazi na putu budućeg metroa. To niti će biti lepo niti atraktivno zbog postojanja već dva mosta, ali će u jednom trenutku biti nužno.


Da li je rešenje napraviti tunel ispod reke za prolazak metroa?
- To je finansijski možda dva do dva i po puta skuplje nego gradnja samog mosta. Drugo, mnogo je veći obim radova. Mora da se dovede put do te rupe, pa da se rupa iskopa na dovoljno velikoj udaljenosti od dna reke itd. Niko ne može da proceni koliko košta jedna podzemna veza preko reke.


Bilo je rasprava u javnosti oko toga da li je most preko Ade preskup.
- To su neumesne primedbe. Ja na te napade nisam odgovarao i ne želim ni sada. Moje mišljenje je da taj most vredi svaki dinar koliko će za njega biti plaćeno. Drugo, most ne košta 250 miliona evra. Kad se pravi most, proračuni se odnose na to koliko će koštati taj most od obale do obale. To je negde oko 120 miliona evra u ovom slučaju. Ali most ne može da živi sam. On mora imati pristupne puteve koji čine znatan deo troškova. Na primer, sama petlja kojom se spuštate sa mosta i idete na Banovo brdo je veoma komplikovana, ali je potrebna bez obzira na to kakav je most. To sve košta. Ceo mostovski sistem uključuje i prilazne puteve, a to mnogi ne razumeju.


Šta će Beograđani dobiti izgradnjom ovog mosta?
- Dobiće rasterećenje u saobraćaju, jednu alternativu više za prelazak preko reke, ali i simbol grada, most preko špice Ade Ciganlije biće ukras Beograda. Mislim da nigde u Evropi ne postoji slična građevina poput one koju će Beograd dobiti sredinom sledeće godine.

Kineski most za novi život Beograda
Koliki je hendikep što imamo samo jedan most preko Dunava?
- Neopisiv. Izgradnjom mosta Zemun-Borča Beograd će početi da se razvija na drugu stranu. Počeće da funkcionišu nova tkiva života. Inače, mostovi su životne veze. Kad nema njih, nema ni života. U Borči će početi da se grade velika naselja i čitav taj deo Beograda će oživeti nakon gradnje tog mosta.

 

Izvor: www.blic.rs

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries