Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat10242020

Last update06:30:53 PM

U Škotskoj napravljen plastični most

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Reka Tvid u Škotskoj postala je poznata širom Evrope jer je na njoj za samo četiri dana namontiran most napravljen u potpunosti od reciklirane plastike. Osim što preko njega mogu prelaziti teretna vozila, most ne rđa i nije ga potrebno bojiti, pa su i troškovi održavanja minimalni.

 

Na škotskoj reci Tvid napravljen je prvi plastični most u Evropi dugačak nešto manje od 30 metara, koji se po nosivosti ne razlikuje od mostova izgrađenih od tradicionalnih materijala i preko njega mogu da prelaze teška teretna vozila.

Škotska firma „Vertek Limited", koja posluje pod motom „Zašto išta baciti?", od 50 tona plastičnog otpada je napravila most, koji se takođe može reciklirati.

Reciklirana termoplastika, od koje je nedavno izrađen most, ne rđa i ne treba je bojiti, pa su troškovi održavanja mosta minimalni.

Most je, nakon što su obrađeni delovi proizvedeni u fabrici, montiran za samo četiri dana, što ga svrstava među najbrže izgrađene mostove te dužine.

Sa mostom na reci Tvid su otvorene nove mogućnosti upotrebe plastičnog otpada u građevinskoj industriji, kažu stručnjaci.

Iz kompanije „Vertek" već su najavili mogućnost proizvodnje materijala koji bi zamenili panel-ploče, iviricu i laminate, a koji će se prodavati na tržištu cele Evrope.

Ta vrsta arhitektura bi zaista mogla rešiti problem plastičnog otpada koji sve više guši svet.

 

Izvor: www.rts.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries