Ja neko vreme razmisljam o izradi recnog katamarana, mozda tacnije camca sa katamaranskim kroitom, west sistemom (ili tako nekako), i ova tema mi je nekako dobro dosla. Istina, u mom slucaju radilo bi se o malom plovilu. Pontoni bi bili sirine oko 50 cm u tabanu, a oko 80 cm u vrhu, i dubino 30-35 cm do mesta gde se spajaju sa dnom na sredini, koje bi islo celom sirinom. Oblik pontona bi bio recimo slican obliku smederevca ili tako nekog camca.
Dakle, to bi bila jedna lepa povrsina od otprilike 4,80 x 2,40m koj abi se nalazila na 50 cm od dna pontona, znaci to bi sve bio noseci volumen, tj 2 pontona sa oko (2,3/2+2,5)*0.65*0.5 je oko 2500 litara u pontonima, i jos oko 1000 u srednjem delu. Tezina korita oko 300 kg, motor(i) 40-80 i razne druge stvari (sedista, akumulator, gorivo) jos recimo 100 kg, ali kada se to sve sabere i oduzme teoretski to je i dalje lepa nosivost za nekoliko ljudi sto je i maksimum koji mi treba - najcesce sam sam ili nas je dvoje, redje troje, a jako retko vise od toga.
E, sad, u teoriji to sve izgleda
, a u praksi - pa znam da ce ploviti, samo kako? Da li bih mozda vise dobio u plovnosti ako bih suzio pontone za 10 cm a povecao razmak? Jedan motor od oko 25 konja na sredini, ili mozda dve desetke na svakom pontonu po jedna. Ova druga varijanta mi se vise dopada iz aspekta registracije, komplikovanije za upravljanje, manja otrosnja goriva, a mozda i nije drasticno komplikovano koliko se ja plasim. Mogao bih i neke nacrte da bacim, pa da neko iskomentarise sve to, ne mora da mi se svide komentari, a moze da pomogne u odlucivanju i izmenama, i da razmislim dvaput za sve ;)