Malo sam se igrao sa AIS-om i ovim dvbt2 risiverom koji imam... Zadig odradi sve lepo, instalira driver. Piše da najbolje radi sa R820T / RTL2832U, a kod mene je R820D / RTL2832P.
Ipak, driver je instaliran. Koliko sam čitao, fora je što ti ubs stikovi nemaju baš preciznu frekvenciju (greše), pa im je potrebno uneti ručno, ili automatski korekciju.
1. Instalirao sam plugin za opencpn koji ima auto calibrate opciju. Ona ništa nije uradila, doduše, piše da treba da se koristi tamo gde ima više AIS predrajnika u opsegu. Kako je jedini brod sa AIS-om (barem po
https://www.vesselfinder.com ) bio u okolini Karlovaca, a ja u kući sa neodgovarajućom antenom - nije ni čudo. Verujem da bi i ta antena bila dovoljno kada se nadjem u blizini broda sa predajnikom, ostaje da se isproba na vodi.
2. Probao sam i RTL-SDR software SDRSHARP, gde je grafički prikazan prijem signala. Tu se ručno može proveriti greška - tj. korekcija frekvencije. Taj program i služi samo za to. Onda se (umesto plugina za opencpn) koristi program aisdeco2 u koji se unese frekvencjia i korekcija frekvencije i on servira podatke open cpn-u.
Za sada mi se čini da ovo može da radi. Fora je u tome što ti čipovi koji su u stiku mogu da primaju sve frekvencije, ali su software-om prilagođeni da primaju samo one na kojima su tv kanali. Zadig instalira driver koji omogućava pristup sirovim podacima koje prima, a onda drugi program (plugin za opncpn ili aisdeco2) to dekodiraju i šalju u open cpn.
Znači koristi se ili tačka 1 ili tačka 2. Tačka 1 je jednostavnija, ali je tačka 2 zanimljivija.
Sada samo ostaje isprobati na nekom mestu gde postoji AIS aktivnost. Ne znam samo da li će ova mala antena biti dovoljna, ali verujem da bi trebalo da radi u blizini izvora signala.