Ajde malo ste cekali na ovaj odgovor
malo vise ali eto rodila se cerkica ja sam stalno na moru po terenima pa nikad da sednem i stvarno nesto napisem.
Posto smo ovde svi pecarosi ( a ne ona druga vrsta lovci na olupine - E to je bilo presudno da pocnem ovim da se bavim posto me moja mama lepo zarazila sa time) krenucu od toga da svi mi zelimo da znamo:
A.Poziciju naseg omiljenog mesta za pecanje ( na reci jezeru to je tu negde ali na moru itekako treba ) GPS.
B.Ima li ribe ispod nas i kakva je konfiguracija terena.
Elem ja cu onako da picim temu pa ako nekog zanima malo poblize neka slobodno uputi pitanje.
Elem Navigacija.
GPS,(USA), GLONASS(Rusija),KOMPAS(Kina),Onda ova nasa propala Evropska agencija I Japan svi imaju svoje satelite koji su podeseni da kruze oko zemljine orbite tako da obuhvataju interesne zone Vojske i Civilne industrije.
Za sada ono sto mi u Srbiji koristimo su L1 i L2 frekvencija zvuka ( koji je nosac pozicionog signala ).obican GPS od 5 do 10 m preciznost
Za dobru poziciju Moras minimum da uhvatis 4 satelita na svoj GPS 3 od njih ti daju dobru triangulaciju signala a cetvrti ti daje latency ili kasnjenje signala koji ti opet treba postio se pozicija izracunava tako sto je poznato kolika je brzina zvuka u vazduhu i u svemiru.
Elem tu jos postoje i radio stanice takozvani Beacon Differencijali.
Ta stanica zna tacne GPS Koordinate i bazirano na tome salje korekciju tvoje pozicije. Zove se DGPS signal. preciznost 0.50-0.70 m
Onda postoji RTK Real time kinematic (recimo Trimble Stanica- koju moras da kupis) koja radi na istom principu ali radi samo na frekvenciji koju si samo ti dobio od drzave tako da je korekcija pozicije jos bolja ide do 0.40 m
I onda ima Virtual refrence station tj pozicioniranje putem radio odasiljaca i prijemnika mobilne telefonije. Na telefonima GPS coordinate su dobijene ovim putem.
To je ono ajde da kazem osnovno da nebude da sam posao offshore 15 milja od obale sa mojim I phonom pa se cudim zasto nemam GPS koordinate:-)
B. Ima li ribe ispod mene i ima li ikakve podvodnog reljefa.
Kao sto se zna riba voli da ima stenu koja strci iz vode staru Ladu koju je neko sinu u vodu ili bilo sta na dnu gde ce manja riba da se sakuplja i krije a veca ce da kruzi i da ih vreba.
E tu se upotrebljavaju echosounderi.
Mozda opet budem preskakao pa ako budem slobodno recite.
Na onome koji se zove Single beam ( znaci jedan ping je emitovan i kad udari u odredjenu cvrstocu Ribe ili dna odbice se i vratiti nazad na "citanje" pomocu softwera.
E tu je sad malo SIVA ZONA.
Normalno da prodavci zele da prodaju svoj proizvod pa ce reci ovaj moj echosounder je toliko i toliko tacan, ali ja jednostavno ne mogu da verujem da su ovi rekreacioni echosounderi bolji od Knudsena, Kongsberga ili Odoma. ( a ova prva dva su poznati podmornicarski echosounderi).
Ali ajde da predjem preko toga.
Verovacu da su napravili neko ukrstanje.
A. Profesionalni echosounder je napravljen tako da masina belezi momenat emitovanja pinga i isto tako belezi momenat kad se taj ping vratio.
Pa ako zna da se ping vratio posle 1 sekunda (ofrlje vreme) ( e sad postoji sonda koja se spusta u vodu i ona se zove SVP ili CTD) i preko nje dobijamo Average Sound Speed. Ajde recimo da je prosecna (Average) brzina zuka 1530 M/S metara u sekundi (More) posto je Brzina u Slatkoj vodi sporija.
To ce znaciti da za pola sekunde ping predje 765 m udara u dno i vraca se prema nama sledecih 0.5 sec i prelazi opet istih 765m.
I to znaci da je dubina ispod nas 765m.
E tu se sad ja pitam kako ping TJ software provaljuje sta je riba a sta je dno?
Jedini logican zakljucak je opet frekvencija.
Znaci Niska frekvencija duzi domet, slabija rezolucija, i veca penetracija. ( penetracija znaci zvucni signal probija kroz Ribu, Mulj, Rastresiti sediment sve dok nedodje do cvrste Gline,Tvrdo napakovanog peska ili do kamena odbija se i vraca se na "Citanje").
Visoka frekvencija visoka rezolucija kraci domet,i mala penetracija ( sto bi logicno zakljucio da se ovakav signal lako odbija od tela ribe ili ribljeg jata i vraca se na "Citanje").
Ili postoji mogucnost da su neki od ovih echosoundera dual frequency tako da nam daju ukrstene podatke Visoke i niske frekvencije.
Eto toliko za danas ako zelite postavite pitanja a onda cemo moja cerkica i ja da odgovaramo zajedno
Pozdravi Sinisa