Ono što sam primetio, i zbog čega je dobro da sam krenuo u radove, je da je neki genije smislio da se krovni tapacirunzi (koji nisu lepljeni, nego je to tanak šper od 3-4mm, koji je pretapaciran) šrafe u krov. I to direktno u krov, ne u neke nosače.
Ono što sam mogao da primetim je da su na sigurno 10-ak mesta ti šrafovi prošli kroz oplatu krova, ne puno, ne vide se sa spoljne strane, ali dovoljno da se vidi da je tu i tamo ušla po koja kap vode, a i da su ti šrafovi zardjali. Čak i na bočnim zidovima je neko zavrtao lajsne direkt u plastiku i na nekoliko mesta se kad se izvade šrafovi sasvim lepo vidi da je rupa probila napolje.
Smislio sam da na mesta gde se šrafi krovni tapacirung zalepim za plastiku komade blažujke 3x3cm, debljine 10mm, tako da se tapacirung šrafi u blažujku a ne u krov. Time ću odvojiti tapacirung krova od plastike za 1cm, što je taman dobro jer i tu mogu da stavim izolaciju.
E sad je pitanje kako sanirati postojeće rupe? Palo mi je na pamet da ih (pošto su pune rđe i sra*a) razbušim malo većom burgijom, i onda napunim silikonom ili plastikom tako da to izadje na spoljnu stranu. Pošto će se brod svakako farbati, to će se i sa spoljne strane naknadno poravnati, prefarbati, i voda neće imati kako da udje.
Šta gurati u rupe? Silikon? Moment fiks? Plastiku? Proširiti ih za 1-2mm da se skine rjda koja je u njima?
Dajte ideje.......