Kontinentalni rizoto
Sastojci:
300g pirinča, 400g pilećih prsa, 100g prošarane slanine, 1 zreli paradajz, 1 šargarepa, 1 crveni luk, pileća supa (najbolje u kocki), suvo belo vino, 100g putera, so, šareni biber, rendani parmezan. Vreme pripreme: 30 minuta.
Način pripreme:
Operite paradajz i šargarepu, odstranite semenke iz paradajza, očistite šargarepu, pa ih narežite na ne prevelike komade. Očistite pileća prsa od kostiju i hrskavice. Očišćeni crveni luk sitno narežite. Dinstajte luk i šargarepu polako na 50g rastopljenog putera i sa slaninom iseckanom na kockice, dodajte pileća prsa iseckana na kockice jednake veličine, malo soli i bibera, poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri. Nakon 10 minuta podlijte sa pola čaše vina i pustite da ispari.
Dodajte paradajz i nakon 2-3 minuta pirinač, podlijte kutlačom pileće supe. Smanjite vatru i kuvajte rižoto 20 minuta povremeno dodajući po potrebi pileću supu (ukoliko se pirinač previše zgusne).
Ugasite vatru, dodajte preostali puter, punu šaku rendanog parmezana i mešajte 3-4 minuta.
Poslužite toplo, ali ne vruće.