Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Nesrece na vodi

(1/4) > >>

Kapetan:
http://www.blic.rs/hronika.php?id=85848

Kobni sudar čamca i šlepa kod Zemuna
Ronioci prekinuli potragu za mladićem
Autor: A. Ž. A. - M. K. | Foto:J.Vučetić | 30.03.2009. - 08:36
Ronioci prekinuli potragu za mladićem

BEOGRAD - Zbog visokog vodostaja i brzine Dunava ronioci Žandarmerije juče nisu mogli da nastave potragu za Milovanom T. (25) iz Beograda koji je u subotu uveče nestao u delu reke kod Zemuna kada se posle sudara sa šlepom „samohotkom” prevrnuo čamac u kome je bio sa društvom. Osmoro njegovih drugova ubrzo posle sudara spasioci su izvukli na obalu.

Miodragu Đ. (26) iz Beograda, koji je upravljao čamcem koji je udario u samohotku, određen je policijski pritvor zbog sumnje da je ugrozio bezbednost javnog saobraćaja.
- Cele noći smo tražili Milovana T. Međutim, u nedelju zbog visokog vodostaja i brzine reke nismo mogli da nastavimo potragu. Zbog brzine reke male su šanse da ga nađemo na mestu gde je čamac potonuo - saznaje „Blic”. Čamac u kome su bili mladići i devojke juče je poslat na veštačenje.
Šestorica mladića i tri devojke, svi stari oko 25 godina, preksinoć u 19.30 sati vraćali su se s izleta s obale Dunava u marinu Nautičkog kluba „Široka staza” u Zemunu. Pretpostavlja se da zbog mraka nisu primetili da im se približava brod. Prema priči svedoka i spasilaca, „ljudi sa šlepa su ih videli, svirali im, ali kako je takvo plovilo teško zaustaviti, sudar je bio neminovan”. - Čula sam zapomaganje „u pomoć, u pomoć”. U prvom trenutku pomislila sam da se neko šali. Ali dozivanje u pomoć nije prestajalo. Pogledala sam ka sredini reke i videla ljude kako mašu. Nekoliko ribara koji su bili u čamcima krenuli su ka mestu odakle su dopirali pozivi - priča za „Blic” Vesna Pekić.
Do davljenika u svom čamcu prvi je stigao ribar Esad Lutvica. Izvukao je dvojicu mladića iz vode, stavio ih u čamac. Ali jedan od njih posle šoka koji je preživeo skočio je u vodu i doplivao do obale kod restorana „Reka”. U međuvremenu ribari su uspeli da iz vode izvuku još tri mladića i tri devojke i prevezu ih na obalu.
- Deca su promrzla, tresla su se. Temperatura vode bila je malo iznad nule. Nisu bili povređeni, samo u šoku. Mi smo im doneli čaj i ćebad, - priča Vesna Pekić.
Komšije Milovana T. u naselju Bežanijska kosa kažu da je bio fin mladić. Posle razvoda roditelja živeo je s majkom i sestrom, koja se u međuvremenu udala. Komšije kažu da je svojevremeno trenirao veslanje, ali da je zbog posla u jednom privatnoj firmi prestao s treninzima.

Kapetan:
http://www.blic.rs/beograd.php?id=75405

Sudar čamca i teretnog broda na Dunavu
Autor: M.T. | Foto:m. ilić | 22.01.2009. - 10:59

Veljko T. (74) je samo zahvaljujući snalažljivosti ostao nepovređen, kad je u njegov metalni čamac na sredini Dunava u pravcu marine „Sveti Nikola“ u Zemunu juče oko 14.30 sati udario teretni brod.

Do nezgode je došlo pošto se nesrećnom čamdžiji pokvario motor na putu od Lida ka Zemunskom keju, a teretnjak nije mogao da se zaustavi niti skrene. U trenutku sudara brod je prešao preko prednjeg dela čamca usled čega se zadnji deo podigao i odbacio starca koji je uspeo da se uhvati za metalnu ogradu palube. Nekoliko trenutaka potom, teretnjak se zaustavio da bi ljudi sa broda pomogli Veljku koji je nogama bio u vodi. Pošto su ga izvukli iz vode, do teretnjaka je došlo nekoliko lokalnih ribara i svojim čamcem prevezlo nesrećnog čoveka do splava „Sveti Nikola“ na Zemunskom keju. Čamdžija je bio veoma uznemiren, ali srećom nepovređen tako da se u lokalu vrlo brzo ugrejao pijući rakiju sa bratom. Ribari su u marinu dovukli i čamac koji je usled oštećenja ali i nezgode bio polupun vode, dok je teretni brod nastavio svojim putem. Kako saznajemo, Veljko je pre nezgode bio u obilasku svoje bašte na Lidu.
-Dogovorili smo se sa ljudima sa broda da problem rešimo mimo rečne policije i sudskih organa, jer ionako nije reč o velikoj šteti – kaže Veljkov brat koji nije želeo da se predstavi.

mossi:

--- Citat ----Dogovorili smo se sa ljudima sa broda da problem rešimo mimo rečne policije i sudskih organa, jer ionako nije reč o velikoj šteti – kaže Veljkov brat koji nije želeo da se predstavi.
--- Kraj citata ---

Kakav bezobrazluk, a mrtav čovek.
Ide krivična prijava. I Zatvor na duže.
Nije imao veslo i čamac mu SIGURNO nije registrovan na 8 osoba.

Katastrofa...  :wild:

marke:
Ja koliko sam shvatio ovo su dve odvojene vesti, vidi datume, jedna bez zrtava a druga tragicna.

mossi:
Jeste, ja malo "ubrzao" čitanje.. posle prvog članka, drugi sam samo preleteo, a ostede mi samo ono "nije velika šteta"...

Izvinjavam se ..  :drinks:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju