Evo jedne zanimljive priče Mome Seve, pisane na onom forumu o sistemu za dimljenje koji on koristi, usput njegove priče su jedina stvar zbog koga bacim oko na taj sajt.
Ovaj sistem za dimljenje ribe, video sam i probao ga u Belorusiji na Dnjepru. Ja sam ga uspesno primenjivao na Zilavoj Adi.
Postupak je sledeci: Ribu ociscenu drzis u salamuri 6 do 8 sati. Netreba vise jer je meso ribe mekano i brzo prima slanost. Vadeci ribu iz salamure, stavlja se u drugo bure u kome je pijaca voda. Posle 1,5h ribu sestavlja na dasku sa stomakom nadole, da se iscedi. Posle 30 minuta, pocinkovanom mekanom zicom u komadima po 10 cm, probijas svakoj ribi kroz usta, uvezujes i pravis kukicu sa kojom zatim kacis ribu u dva reda u gornjem buretu, u kome su postavljene popreko nosece zice, debljine 3mm. od paljenog gvozdja. Zatim se zatvara poklopac i u lozistu se zapali ne velika vatra. Temperatura gornjeg bureta mora biti ne toplija, no sto se mogu drzati sake na buretu sa spoljnje strane. Tako 10 do 15 minuta i tada se riba skuva u sopstvenoj kozi. Tada meso omeksa i zatim se zagasi vatra i kontrolise se da samo dimi. Poklopac malo se podigne i stave se distanceri, debljine jedan santimetar. Tako pod jakom koncentracijom dima sledecih 4 do 5 sati se podrzava dim.
Zatim, kada se prohladi ja sam ribu vadio iz bureta i kacio je na zategnuti kanap ispod baldahina, zasticenom gustom mrezom od insekata. Osice znaju da prave rupe po ribi, bez obzira sto je meso slano. Za neko vreme dimljenu ribu izduva vetar i smanji joj koncentraciju mirisa dima. Inace veoma je ukusna i moze odmah da se jede. Sa suvim crvenim vinom ne smeta.
Pozdrav Moma S.
Evo i linka
http://www.navodi.com/forum/viewtopic.php?t=1854&postdays=0&postorder=asc&highlight=talandara&start=45