Неколико година поседујем и користим сонар марке Humminbird 596cHD.
Веома је једноставан за употребу и даје ми основне информације о дубини испод чамца и температури воде а показује и присуство риба у води.
Приликом вађења чамца из воде уочи претходне зиме, изгледа да је дошло до оштећења на споју сонде и преносног кабла. На том месту појавила се нека смоласта маса која је у првом тренутку била потпуно транспарентна да би сада, неколико месеци касније, била замућена, жућкаста.
Како сам веома мало користио чамац и ове године, тек пре неколико дана сам проверио исправност сонара и приметио сам следеће:
- Сонар показује дубину и чини ми се да то ради тачно (из искуства знам колике су дубине при тренутном водостају на неким местима).
- Сонар показује температуру воде али нисам сигуран да је очитавање исправно. Наиме, температура воде била је, на екрану, око 28 степени Целзијуса а у Тиси је варирала између 31,7 и 31,9 степени!
И једно и друго очитавање ми не делује реално, мада је вода заиста топла ових дана.
- Слика риба у води је замућена, не виде се "рибе" на њему.
Изгледа да имам проблем!
Да ли неко може да ми каже коме да се обратим ради дијагностике проблема и да ли негде код нас могу да купим нову сонду или кабел (или све комплет)?
На сликама испод можете видети како то изгледа.