Кад сам видео шта се нуди и по којим ценама, дошло ми зло.
Од свих изложених, на сајму су била четири чамца доступна просечном Србину (то је грађанин Србије који може себи да дозволи да бира да ли ће да купи нов ауто по цени од 10 до 15 хиљада евра или ће тим парама да купи чамац без мотора):
Све остало је доступно само контроверзним бизнисменима од раније познатих органима...
Nisam bio na ovogodisnjem sajmu, ali na osnovu fotografija sam dosao do istog zakljucka. Pored toga, jako mi smetaju ova izlozena plovia sa sve registarskim oznakama. Pre par dana sam radio nalepnice, 450 din jedna strana. Pa sto je ne skidose, za potrebe sajma, i posle ponovo zalepe... Ili mozda i jeste u tome fora, da se pokaze da to plovilo neko vec poseduje...
Iskreno, očekivao sam malo više pratećeg sadržaja, nešto slično kao što je na sajmu automobila (oprema, sitnice, majstori, servisi, majstori koji rade neke dorade...)
Sajam je, bio to sajam automobila ili nautike, odavno postao stvar prestiza. Skupa je to zanimacija za te male majstore, prodavce i te koji prodaju sitnice....
Vecina ljudi koji posete sajam su nemi posmatraci. Dodju da malo naslade dusu i oci onim sto tesko da ce nekada imati. Bila to jahta, Mercedes ili ona hostesa pored... Pojedu neku pljeskavicu, naprave fotografije za drustvene mreze i to je to...
Dugo sam radio u firmi koja se bavila tim propratnim stvarima u autoindustriji i za to vreme bila poprilicno dobro pozicionirana. Mogu slobodno reci u vrhu. I godinama je izlagala na sajmu automobila. Zakupnine prostora visoke, placas i vazduh koji dises, plus ove firme koje postavljaju standove nisu uopste jeftine. A sta ti prodas na sajmu? Nista posebno. Opet radis sa robom koja nije nista revolucionarno i novo, pa ce neko otkriti tebe i tvoj proizvod/uslugu. Svako ce gumu kupiti kod najblizeg vulkanizera, ulje kod najblizeg mehanicara. Sada je sve to jos mnogo lakse kada su se pojavile ove on-line prodavnice i dostava na kucnu adresu. Ti si bio prisutan na sajmu samo zbog prestiza i reklame. Da bi to mogao navesti na svojoj internet stranici, da bi odusevio svoje strane i domace partnere, da bi banke od kojih trazis kredite videle tvoju "ozbiljnost i snagu". I na kraju da bi tvoji stari kupci dosli na tvoj stand, jeli, pili i caskali sa hostesama... Jos ako uspes, u dogovoru sa organizatorima i to naravno debelo platis, da dobijes neku plaketu koju ce direktor firme ponosno okaciti na zid svoje kancelarije. Pa moze se raci da je sajam uspeo...
Isto mogu reci i za sajama nautike. Ako ti predstavis kucu na vodi sa sve helihopterom na krovu iste, sto tesko da moze da priusti i 1 posetioc sajma. Koji je krajnji cilj tog izlaganja na sajmu!? Ja licno mislim da onaj ko to moze da priusti sebi, je vec priustio. A i ako jos uvek nije, tesko da ce uopste i doci na sajam. A mozda ja samo pogresno razmisljam...