nisam preterano oduševljen ni relevantnošću članka ni samim prevodom, npr lifeline prevesti kao spasilačka linija... više liči na google translate, al ajde to... Više mi smeta da se nabaci kontekst u kome se sugeriše da pitanje upotrebe prsluka ili ma koje druge sigurnosne i spasilačke opreme, lične i kolektivne, na plovilima u Srbiji nije regulisano a jeste regulisano u promotivnim tekstovima nemačkog distributera opreme za nautiku... to je onako bezveze, onoliko koliko je bezveze da se propisi objašnjavaju sa "ja sam čuo od jednog čoveka..."
Imate na istom mestu već objavljeno
https://www.udruzenjenauticara.org/dopuna-pravilnika-o-vrsti-nameni-i-pregledima-camaca/ i tamo vidite da su sigurnosni prsluci obavezna oprema na čamcima, plutajućim objektima i plutajućim telima. (na brodovima to je regulisano drugim propisima). Vlasnici starijih plovidbenih dozvola imaju to i upisano.
Ono što još vidim da nije baš najjasnije: iako je i veslo obavezna oprema na čamcu ne znači da morate stalno da veslate, a slično važi i za prsluke.
Zapovednik plovila, u vašem slučaju UMČ, odnosno vi, je jedini i i isključivi odgovorni za bezbednost svog plovila, putnika i tereta na njemu, i on određuje kada će i ko morati da koristi sigurnosnu opremu, a kada će i kome dopustiti da je ne koristi. Ako jedrite ili glisirate ili se skijate na vodi onda je normalno da koristite opremu (ako niste baš prvak sveta u kajaku)... ili ako prevozite neplivača ili decu po bilo kakvom vremenu...
A ako pecate usidreni u kanalu DTD kada nema ni daška vetra, onda i nije normalno niti potrebno da navlačite prsluk na sebe.
U praksi, kapertanije će vam istolerisati ili uglavnom ne pregledati da li imate prsluke, makar kakve, a dovoljni su i oni sportski koji nisu spasilački, nego rezervna plovnost za sportske aktivnosti... jer mi svi znamo da bi prvo što se dogodi bilo da se prsluci pozajmljuju samo za upis i tehnički pregled... i onda trulimo po forumima da kapetanije ne rade svoj posao samo zato što nam gledaju kroz prste... a u slučaju da počnu da pregledaju onda bi arlaukali kako samo hoće da isteraju pare iz džepa sirotinje... pa u krug.
Za bezbednost vaših (naših) posada ne treba da brine neki tamo brkati čika policajac, nego nego najpre vi (mi).