Bezbroj pitanja ce, nazalost, zauvek ostati bez odgovora.
Radim na slicnom brodu i bio sam na 300 metara od celog dogadjaja, videh sve sto je plutalo po povrsini vode nekoliko minuta nakon svega, ali necu sebi dozvoliti da kazem da je krivac jedna ili druga strana, to ce vec utvrditi istraga nadleznih. Ipak mi nije jasno kako/zasto se pojedinci odlucuju da iznose raznorazne tvrdnje i teorije, a daleko su od upucenih ili strucnih, a na stranu sto takve ocene daju sa udaljenosti od 600 kilometara, na osnovu bezveznih novinskih clanaka.
U vezi celog slucaja svoje misljenje necu iznositi, osim o prilicno "slaboj" reakciji nadleznih i nikakvoj pomoci ostalih dnevnih brodica.
Okrenimo se nama samima i pokusajmo nesto da promenimo.
Nakon poslednje slicne tragedije u nasim vodama, Udruzenje ladjara Srbije je sastavilo skriptu o bezbednosti/savetima u plovidbi, koja bi novim nauticarima trebala da pruzi pocetne smernice, a starijima/iskusnijima da ukaze na neke stvari koje mozda nisu znali ili nisu imali koga da pitaju. U saradnji sa forumom organizovan je razgovor na ovu temu svih zainteresovanih na koji je doslo svega nekoliko ljudi i na tome im hvala. Ipak, skripta je nastavljena da se deli besplatno on-line i jos uvek je moguce preuzeti na veb prezentaciji Udruzenja ladjara i ovom forumu.
Podseticu vas sve da je ovo prva skripta/knjiga ovog tipa koja je objavljena od strane strucnih lica nakon dugog niza godina.
Nakon svih postova koje sam ovde procitao stekoh utisak da nisu svi ni znali/procitali ovo stivo, a iskreno ga preporucujem (Igor je pomenuo dosta stvari iz istog).
Isto tako cu podsetiti sve da se javnost upozoravala na veliku verovatnocu ponavljama ovakvih scenarija i u nasim vodama, narocito u akvatoriji Beograda i Novog Sada, a sva obavestenja i apeli se mogu videti na veb prezentaciji Udruzenja ladjara.
Nazalost, obavestenja, molbe i apeli za iznalazenje resenja su ostali bez odgovora nadleznih. Verovatno ce tako i ostati do neke nove tragedije, a tada cemo se ponovo ubedjivati ko je kriv i zasto.
Jos jednom, za svaku nesrecu su neophodne dve strane.