...
Gde i kako mogu da vidim, pronađem kakvo bi to bilo idealno korito za moj čamac ? I kakva je tu postupak ?
Као да сте решили да постављате питања на која је све теже одговорити.
Које би корито било идеално?
То зависи од много различитих фактора а понекад нема везе са здравим разумом.
Пре свега, ја бих погледао око себе да видим шта је то што људи око мене користе. Време је учинило своје и људи су из искуства дошли до тога какво пловило им највише одговара за пловидбу на одређеном подручју. Тако на пример, не верујем да ћете на мору видети да рибари користе равнотабанаше. Видећете много различитих пловила с коритом као позната пасара или ћете видети глисерска корита на пловилима опремљеним снажним моторима.
С друге стране, на нашим рекама има много чамаца које називамо "апатинци" или "смедеревци". Изгледа да су се те конструкције наметнуле као једноставне за израду и лако употребљиве за пловидбу и риболов на нашим рекама.
Избор пловила зависи и од брзине воденог тога, јер није исто да ли сте на брзом, запењеном току Дрине, или на језеру формираном испред бране.
Избор зависи и од дубине и карактеристика обале, односно од тога каква је могућност прилаза обали.
Избор зависи и од материјала од ког желите да буде ваше пловило. Има људи за које је чамац од алуминијума сан који желе да остваре, други се куну у дрво, трећи у чамце од гвозденог лима, док за четврте не постоји чамац до чамац од пластике...
На избор чамца зависи и да ли ћете на њему претежно бити сами или ћете имати веће друштво.
Избор чамца зависи и од тога за шта желите да га користите. Неко намерава да проводи дане на води и потребна му је пространа и удобна, добро изолована кабина. Неко намерава да пеца, па му треба стабилан чамац у коме има места за опрему и "ударање контре". Неко једноставно воли да се шврћка по води и довољан му је чамац без кабине. Неко воли од свега тога помало. Ја сам тако провео лепих десет дана на регати у свом чамцу без кабине, а спавао сам на шатору постављеном у предњем делу чамца...
Више пута су ми замерили, а ја ћу ипак написати поново: за воде и услове као на Дунаву, сматрам да чамац треба да буде дужине од бар 5,5-6 м и да буде шири од 1,5 м, са страницама високим бар 0,6 м. За неке мирније воде, на просторима заштићеним од олујних ветрова и таласа, чамац може бити и мањи. Не познајем услове на Перућцу па не могу да кажем шта бих на вашем месту ја урадио.
На крају, као што рекох, избор често нема везе са здравим разумом - човек купи оно што му је под руком, оно за шта има пара, оно што му се тог тренутка учини да је најлепше и најбоље.
То је, ипак, одлука коју ћете морати сами донети.