Jovo, podrzavam svaku samogradnju od ljudi koji pre svega vole to da rade pa tek posle toga dolaze drugi razlozi.
Ako smem da predlozim, to je da pre nabavke plana i materijala dobro isplaniras sta ces i kako da radis.
Posto si odabrao aluminijum, verovatno si upoznat da je izbor projekata na internertu relativno skroman u odnosu na dizajnere za materijal sper-epoksi. Od tog skromnog izbora vecina dizajnera nudi samo planove sa kitom (izrezani delovi) sto je jako skupo pa ti verovatno nece odgovarati.
Dale, moras odabrati : velicinu plovila, tip plovila (gliserski, poludeplasmanski ili deplasmanski trup), sa kabinom ili otvoren, vrsta pogona (brodski ili vanbrodski) itd.
Predlazem da dobro proucis iskustva dobronamernih, iskusnih i cesto strucnih graditelja koja se mogu naci na forumima. To ce izostriti tvoje kriterijume u pogledu sticanja novih saznanja sa ciljem da se izbegnu moguce greske.
Cesto posecujem forum
www.boatdesign.net pa cu citirati odgovor upucen buducem graditelju iz Turske (uz pomoc Google prevodioca) citat: ,,Da li znate da radite sa alumunijumom? Znanje zavarivanja nije dovoljno. Siguran sam da ce vam biti savetovano da je sperploca pogodnija za izgradnju takvog camca." kraj citata.
Ova tema me podstakla da napravim stvarnu kalkulaciju posle sedam godina gradnje HMD 19. Objavicu je sutra na ovom forumu u temi HMD 19.
Mogu da kazem da stvarna cena iskoriscenog materijala iznosi oko 3.000 E umesto 5.000 E koliko sam planirao 2011god.
Tebi Jovo takodje zelim da gradnju zavrsis sa manje novca nego sto sada planiras.