Некако, увек ми је сметала пракса да "руке" коштају колико и материјал. Никад нисам схватио ко је и како то одредио. По том принципу, често ми се дешавало да се упитам зар "мајсторски сат" заиста кошта толико пута више него радни сат неких других "мајстора" који су завршили неке факултете. Конкретно, мислим на оне мајсторе који дођу и одврну и заврну неколико завртања и то наплате жестоко.
При том, никад ми није било ни на крај памети да омаловажавам добро обављен посао.
Везано за овај конкретни случај, за изградњу чамца као што је неки од ових које смо видели на сликама, уопште не могу да нађем везу између цене материјала и цене израде. По мени, цена израде, требало би да буде доста изнад цене материјала. Овде се ради о врло сложеном поступку, ради се с више различитих материјала (различите врсте дрвета, разни премази), потребна је изузетна пажња и прецизно уклапање. Потребно је доста времена за рад и времена између неких фаза рада... Заиста мислим да би цена рада могла бити и доста изнад коштања самог материјала.
Мислим да су зато такви чамци, ручно рађени, за нас овде у Србији, веома скупи. Ту је једина нада да се поклопе жеља будућег власника чамца и произвођача да тако нешто направе. Само у таквом случају могу да се приближе спремност наручиоца да плати доста и спремност мајстора да ради "испод цене" само да би себи и свима осталима доказао да је у стању да направи нешто изузетно лепо и изузетно вредно.